Gazdaság

2016.09.13. 13:21

Már vágják a napraforgót - Idén mind a vetésterület, mind a várható termésátlag magasabb

Szeptember közepére megyénkben is beérett a napraforgó. Néhány napja megkezdődött az olajos növény aratása, tegnap a hahóti faluvégen járták a kombájnok a határ.

Hajdu Péter

Az éréstől, amit deszikálással is elősegítettek, egykor sárga szirmukat vesztették a napraforgó tányérok, és feketére színezték az aratásra váró földterületet. A Baki Agrocentrum gépei, két kombájn vágtak nyiladékot a növények közt, s egyre nagyobb terület vált szabaddá, gyorsan teltek a magot szállító pótkocsik.

– Tökéletesen megérett a napraforgó. Itt 170 hektáron van napraforgó, ezen kívül még a baki területeken is 190 hektárról kell learatnunk. Nagy teljesítményű kombájnokkal dolgozunk, tizenkét soros vágóasztallal felszerelve, úgyhogy ezen a héten végeznünk kell a napraforgó aratással – mondta el érdeklődésünkre a cég helyszínen tartózkodó aratásvezetője, Horváth József.

Horváth József, a Baki Agrocentrum aratásvezetője  egy letört tányéron mutatja, tökéletesen beérett a termés

Hozzátette, az első becslések alapján a tavalyinál jobb termés várható.

– A termésbecslések és az első napok eredményei alapján 3,5-4 tonna közötti táblánkénti termésátlag várható, ez a jó eredmény már látszott év közben a vegetációban is. A rendszeres csapadéknak és a jó növényvédelemnek köszönhetően nagyon jól termékenyült a napraforgó. A sok eső ellenére, a jó kezelések miatt általában egészséges maradt a növény. Szártőbetegségek és tányérbetegségek miatt csak kisebb, néhány százalékos terméskiesés valószínűsíthető, korántsem olyan mértékű, mint ami a sok csapadék miatt várható lett volna. A sok eső és vihar miatt a korábbi évekhez képest inkább a kidőlt tövek száma lett több – így Balogh Rudolf, az agrocentrum vezetője.

Néhány napja megyénkben is megkezdődött a napraforgó aratása. Az olajos magvú növényt több mint 7 ezer hektáron vetették el a termelők, ebből tegnapig 200 hektár körüli területről takarították be a termést.

A szalember a napraforgó betakarítás kapcsán elmondta továbbá, az is kedvező, hogy a növény fajtától függően nagy, az átlagot meghaladóan nagyobb tányérokat növesztett, amelyekben kiváló volt a megtermékenyülés. Persze ez a nagyobb súly is hozzájárult a fellazult talajban a kidőlésekhez.

– Idén kedvezően, 110 ezer forint körül  indult a magas olajsav tartalmú napraforgó ára, most pedig, a betakarításra 10-20 százalékos árcsökkenés következett be. Az egész termést nyilván nagyon kockázatos szerződéssel előre lekötni, de egy részét hasznos dolog leszerződni. Most például az járt jól, aki a termését hektáronkénti 2-2,5 tonnás hozamra lekötötte szerződéssel, és a fennmaradó 1-1,5 tonnás hozamot kell értékesítenie a szabadpiacon. Aki így tett, ehhez persze egy kis bátorság is kellett, annak a termés átlagára mindenképpen meg fogja haladni a 100 ezer forintot – közölte érdeklődésünkre Balogh Rudolf.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetétől kapott információ szerint a napraforgó teljes megyei vetésterülete 7149 hektár, amiből mintegy 200 hektáron aratták le a termést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!