Gazdaság

2016.02.12. 15:32

Más szabályokkal főzhetünk pálinkát

Nagykanizsa – Az év elejétől nagymértékben módosultak a magán pálinkafőzésre vonatkozó jogszabályok. Gazdag Attila okleveles pálinkász szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a Brüsszellel folytatott szabadságharcot elbuktuk volna.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: a Fidesz 2010-ben azt vezette be, hogy ötven literig ne kelljen adót fizetni a házi pálinkafőzés után. Brüsszel szerint azonban hazánk csak arra kapott engedélyt, hogy a bérfőzési adónál 50 százalékos kedvezményt alkalmazzon. Az Európai Unió ezért  2011-ben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, s az idén tavasszal az Európai Bíróság az ügyben nem a magyar oldalra állt. Ennek okán a kormány arra kényszerült, hogy megadóztassa a pálinkafőzést. Ebből fakad a változások többsége.

– Fontos változás, hogy minden magánfőzőnek be kell jelentenie  lepárló berendezését a területileg illetékes önkormányzat adóosztályán – bocsátotta előre Gazdag Attila. – Maximum 100 literes lehet 1-1 berendezés. Engedmény, hogy egy lepárlónak több tulajdonosa is lehet, de ezt a bejelentésnél közölni kell. Magánfőző a továbbiakban csak az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, természetes személy tekinthető, aki rendelkezik gyümölcstermesztésre alkalmas területtel.  Hogy ennek minimálisan mekkorának kell lennie, arról nem szól a fáma, tehát elegendő a ház előtti egy négyzetméteres udvar is...

Gazdag Attila: - A főzés szabadsága megmaradt, csak a díjmentességért vívott csatát vesztettük el Fotó: Archív/Szakony Attila

Gazdag Attila kiemelte, a legfontosabb változás, hogy a lepárlást megelőzően a magánfőzőnek párlat adójegyet kell vételeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Ezt a legegyszerűbb Ügyfélkapun keresztül elektronikusan igényelni, de ha ragaszkodunk a személyes átvételhez, azt sem fogják tőlünk megtagadni. Ám párlat adójegyet csak és kizárólag az előbb említett regisztráció után vásárolhatunk.

– Minimum 5 párlat adójegyet kell kiváltani annak, aki 2016-ban otthon főz pálinkát – folytatta az okleveles pálinkász, aki nemrég szakkönyvet is írt a pálinkafőzésről. – Egy párlatjegy 1 liter otthon főzött párlathoz elegendő, mely 700 forint adót tartalmaz. Ez az összeg a 42 százalékos pálinka adójával egyenértékű. Tehát 3500 forintunkba kerül az első 5 literre elegendő párlatjegy. A tárgyév során összesen 86 párlatjegy váltható, ami azt jelenti, hogy ezzel 86 liternyi pálinka főzhető. Felszorozva: ez után 60 ezer 200 forintnyi adót kell eztán befizetni az államkasszába, amit a párlat adójegy megvásárlásával teszünk meg.

Gazdag Attila azt is hozzátette: az 5 literen felüli adójegyet nem szükséges az év elején beszerezni, az előírás szerint év végéig van rá lehetőség. Ami nem változott: a  magánfőzött pálinka továbbra sem értékesíthető.

– Sokan azt mondják, hogy Magyarország ezzel  elbukta a szabad pálinkafőzésért Brüsszellel folytatott szabadságharcát – tette hozzá a pálinkász. – Ez azonban véleményem szerint nem igaz, a szabadságharcot megnyertük, hiszen továbbra is szabadon lehet otthon főzni – a díjmentességet buktuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!