Gazdaság

2017.03.26. 14:30

Öt-hat év is eltelik, amíg a fajtajelöltből elismert cseresznyefajta lesz

Nagyon sok gyümölcsfafajta közül választhatnak, akik telepíteni akarnak, s a választék egyre bővül. A NÉBIH Pölöskei Növényfajta-Kísérleti Állomásán újabb cseresznye fajtajelöltek telepítését kezdték meg.

Hajdu Péter

A kísérleti állomás összesen 74 hektáros területéből jelenleg 17 hektáron folytatnak gyümölcsfajta kísérleteket. Ezek között jelentős csoportot képviselnek a csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva), az almatermésűek (alma, körte), a héjasok (dió, mogyoró, szelídgesztenye), valamint a bogyósok (málna, áfonya, köszméte). Az állomáson 2015-től már dísznövénykísérleteket is végeznek kisebb mennyiségben.

Legújabb kísérleti alanyaik újabb cseresznye fajtajelöltek, amiket a múlt hét végén ültettek el.

- Tizenöt fajtából álló cseresznyekísérlethez telepítjük az oltványokat, ezek egyéves suhángok. A kísérletben kilenc fajtajelöltet és hat összehasonlító-fajtát telepítünk - mondja Uzonyi Dezsőné, a kísérlet témavezetője. - A kilenc fajtajelölt mellé összehasonlító-fajtákra is szükség van. Erre a célra hat, már államilag elismert fajtát ültetünk. Ugyanis minden viszonyítás kérdése. A fajtajelöltekről még semmit sem tudunk, a hat összehasonlító-fajtáról viszont minden leírás a rendelkezésünkre áll. Ilyen tulajdonságok például a cseresznyefajta koraisága, termőképessége. Ezekhez az ismert fajtákhoz viszonyítjuk a jelölteket. Ugyanis egy termelő számára nagyon értékes információ lesz, ha majd a kísérlet eredményeként információt kap például arról, hogy a telepítésre kiszemelt új fajta a germersdorfinál tíz nappal korábban vagy később érik. De még számos más tulajdonságukról is feljegyzéseket készítünk - ad egy kis ízelítőt munkájuk lényegéről a kísérlet témavezetője.

Az ültető brigád két tagja, Baranyák Anikó és Bálizs Lászlóné helyére ülteti az egyéves facsemetét
Fotó: A szerző

Uzonyi Dezsőné elmondta, a jelenlegi fajtakísérletben vannak magyar és külföldi jelöltek is. Azok a fajtabejelentők (nemesítők), akik szeretnék, hogy ne csak hazai állami elismerést kapjon a leendő gyümölcsfatájuk, hanem uniós védelem alá is kerüljön, a CPVO-hoz (Community Plant Variety Office), a közösségi fajtaoltalmi hivatalhoz jelentik be kérésüket. Az uniós társintézmények közötti munkamegosztásban pedig a cseresznye-fajtajelölteket nagyrészt Pölöskén telepítik.

Kíváncsiak voltunk, hogy mégis mennyi tulajdonságot figyelnek és rögzítenek a növényekről és termésükről addig, amíg ezekből a fiatal suhángokból elismert cseresznyefajta lesz.

- Harminc-negyven tulajdonságukat jegyezzük. Itt Pölöskén mi csak fenológiai bélyegeket rögzítünk, a virágzástól a termés éréséig. A budapesti központunk témavezetője pedig az úgynevezett DUS-leírást végzi el. Utóbbi a fajták egyöntetűségéről, állandóságáról és megkülönböztethetőségéről ad képet. A sziromlevelek, a bibe, a porzók helyzete, a levél szőrözöttsége is rögzítésre kerül, és még nagyon sok aprólékos megfigyelésről van ez esetben szó. A levelet már idén is meg lehet figyelni, de a virág bélyegeit leghamarabb jövőre.

A kísérlet pölöskei vezetője elmondta, egy-egy ilyen gyümölcs-fajtakísérlethez a növények termőre fordulásától számítva legalább két teljes év szükséges, ami összesen öt-hat évet jelent. Utána az elismert fajták termelésbe vonhatók, bizonyos számú példányuk pedig ott marad a kísérleti helyen, amelynek génmegőrző feladata is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!