Gazdaság

2017.06.15. 17:35

A megyeszékhelyi építkezéseket az ismert beruházási tervek is fűtik

ZALAEGERSZEG - Áprilisban az építőipari termelés volumene országosan 22,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist, tájékoztatott friss közleményében a Központi Statisztikai Hivatal.

Hajdu Péter

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal.

Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - az út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 4,3, az egyéb építményeké 68,6, a speciális szaképítésé 14,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene április végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2017. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 23,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Az arányok hasonlóak megyénkben is, a lakosság elsősorban a városokban megindult társasházépítéseket tapasztalja. Zalaegerszegen a tavasz elejétől számos helyen kezdődtek meg az építkezések. A Mártírok útján a már átadott, illetve a lakók által birtokba vett Color I. lakóépület mögött, ugyanazon a telken újabb, 32 lakásos ház épül, a Biró Márton utcában két családi ház helyén kialakított telken 19 lakásos társasház munkái kezdődtek meg. A Kinizsi utcában is egy kisebb társasház építése van folyamatban s a Jókai utcában is építkeznek. A Táncsics utcában megkezdődött a bontása annak a régi családi háznak, amelynek helyén a Kisherceg fantázianevű tömb fog felépülni. A ZÁÉV, a lakásépítések többéves szüneteltetése után a saját telkén megkezdte a Kerámia Lakópark újabb tömbjének építését.

Ez a látványos építési hullám több okra vezethető vissza.

- Nincs számottevő mennyiségű eladó lakás Zalaegerszegen, új lakás pedig az elmúlt években egyáltalán nem épült. Ha valaki lakást akar vásárolni, nehéz helyzetben van, mert gyakorlatilag 2008 óta nem volt építkezés. Az élénkülést, a megugró keresletet a gazdasági információk, a térségünkben várható nagy beruházások, például a járműipari tesztpálya építése és beindítása is fokozza. Mostanra ismét eljutottunk oda, hogy már a tervezőasztalról is eladhatók a lakások, ami a nagy keresletet és a bizalom visszaszerzését mutatja - mondta érdeklődésünkre Taar Ottó zalaegerszegi ingatlanszakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!