Gazdaság

2017.02.05. 14:10

Joguk van tudni, mire költi az önkormányzat az adóforintjaikat

Gellénháza - Kapcsolatépítő szándékkal hívta a minap a művelődési házba a községben és a körjegyzőséghez tartozó hét településen tevékenykedő vállalkozókat Vugrinecz József polgármester, mondván: ne csak az adó kösse össze őket.

Fincza Zsuzsa

- Első ízben, de hagyományteremtő szándékkal szerveztük a vállalkozói napot. El kívánjuk mondani a gazdasági élet szereplőinek, milyen nagyra tartjuk a munkájukat, értékteremtő tevékenységüket. Joguk van tudni, mire költjük az adóforintjaikat, ezért ismertetjük, mit értünk el, és beavatjuk őket a terveinkbe, amelyeket nélkülük nem tudnánk megvalósítani - indokolta az összejövetelt Vugrinecz József, Gellénháza polgármestere.

A vállalkozók fórumán Vigh László képviselő, Kaszás Balázs vállalkozó, Gózon Ágnes pályázatíró, Vugrinecz József polgármester, valamint Oravecz Viktor, a Plastic Art Kft. ügyvezetője (b-j) Fotó: Fincza Zsuzsa

Az is a vállalkozóknak köszönhető, amire a legbüszkébbek: az 1532 fős településen 1 százaléknál kisebb a munkanélküliség, csak 14 embernek nincs állása. Bár az önkormányzat is fontos foglalkoztató, a munkahelyek zöme a gazdasági szférában keletkezik. Ehhez kapcsolódik az önkormányzat megvalósítás alatt álló terve: gazdasági társaságot kívánnak működtetni, hogy ne csak az adóforintokon múljon a község fejlődése. A gazdasági élet élénkítésével függ össze, hogy megkérték a Vagyonkezelő Zrt.-től a munkásőr laktanyaként emlegetett levéltári épület tulajdonjogát, s remélhetően 1-2 éven belül már működő vállalkozást tudhatnak a falai között. A Color épületét már megvásárolták, a felújítása következik. Ugyancsak a gazdaságélénkítéshez tartozik, hogy fejlesztik a termelői piacot, a 145 millió forintos energiapark pályázatuk pedig példaértékű lesz országosan is. Tizenkét település közösen adott be kérelmet napenergia-felhasználásra, s remélhetően még az idén megvalósul a közel 250 kilowattos teljesítményű energiapark, amelynek a termelése a következő évben már több mint 8 millió forintos megtakarítást eredményez a 12 településnek. Energiahatékonysági (KEHOP) pályázatokból amúgy kettő is fut egymás mellett. A szennyvíztelep és -hálózat rekonstrukciójára már nyertek 400 milliót. A 420 milliós ivóvízhálózat-rekonstrukció során pedig elsősorban az ivóvíz minőségének javítását, az arzénmentesítést szeretnék elérni. Az energiatakarékoskodással szorosan összefügg a művelődési ház energetikai felújítása. A közel százmillió forintos pályázat előkészítés alatt áll.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is szólt a vállalkozókhoz, azzal kezdve, hogy alig megérkezett, amikor hallotta kettőjük morgolódását, miszerint képtelenség finanszírozni a minimálbéremelést. A honatya elmondta, 700 ezer kis- és középvállalkozás működik ma Magyarországon, s elismeri, hogy sokaknak gondot jelent a megemelt minimálbér kifizetése. Egyetért azzal is, hogy segíteni kell rajtuk, nemcsak a társasági adóban, hanem másban is. Persze ugyanilyen fontos, hogy az ország költségvetése egyensúlyban maradjon. A tavalyi év - tette hozzá Vigh László - mégis sikeres volt. Míg az EU-ban 1-1,5 százalékkal, nálunk 2,5 százalékkal nőtt a gazdaság. Magyarországon jelenleg 4,7 millió ember dolgozik, sajnos még vannak 200 ezren, akiknek nincs állásuk, nekik is meg kell találni a munkahelyet, mondta. Emellett van 600 ezer ember, aki dolgozik, de nincs bejelentve, ez ellen is sürgősen tenni kell valamit, jelezte.

A rendezvényre az önkormányzat meghívta rutinos pályázatíróját, Gózon Ágnest, aki bemutatta a gazdasági szereplők számára érdekes pályázati lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!