Gazdaság

2015.08.26. 14:40

Megkezdődött az alma szüretelése

Zalaegerszeg - Magyarországon a tavalyi 900 ezer tonnás termést követően idén az aszály miatt jóval kisebb almatermés várható. Megyénkben is elkezdődött az almaszüret.

Hajdu Péter

Az idei termést országosan 500 ezer tonnára becsülik, tájékoztatta lapunkat Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke. A terméktanács statisztikája szerint az országban közel 27 ezer hektár almaültetvény található. Még mindig jelentős a korszerűtlen, 30 évnél idősebb ültetvények aránya. Ez az oka annak, hogy a magyar almatermés 60-70 százalékát az ipar dolgozza fel.

Zala megyében mintegy 2500 hektárra tehető az alma termésterülete, beleértve a régi ültetvényeket és a szórványokat is. A korszerű, húsz évesnél fiatalabb ültetvények ebből mintegy 500 hektárt képviselnek.

Bogdán Rita és Kerpács Pál ládába rakja az érett almát   Fotó: Katona Tibor

A zalai ültetvényekben is megkezdődött az almaszedés. Elsőként a korai, őszi érésű gálát szüretelik az almásokban, köztük az Alma 2000 Kft-ben is, ahol Farkas Ervin ügyvezető érdeklődésünkre elmondta:

- A tavalyinál gyengébb termést az aszályos év okozta. Mi több éven keresztül kísérletet végeztünk az almafajtákkal. Folyamatosan mértük a gyümölcsök méretét, és több év eredményei is azt bizonyították, hogy 30 fok feletti hőmérsékleten leáll az alma növekedése. Ez történt idén is. Pedig mi folyamatosan öntöztük az almást, megfelelő tápanyaggal is elláttuk a fákat. Ennek ellenére az átlagosnál 5 milliméterrel kisebb lett a gyümölcs az idei többszöri kánikulai hőhullám hatására. Azokban az ültetvényekben, ahol nem tudnak öntözni, valószínűleg ennél is gyengébb eredmények születnek. A méretcsökkenés tömegében is jelentősen kevesebb termést feltételez. Nálunk is kevesebb a termés a tavalyinál, de nemcsak a hőség miatt. Azért is, mert újítjuk az ültetvényeket, vágtunk is ki az almásból. A termést viszont már előre eladtuk, belföldi vevő vette meg, étkezési almaként - mondta Farkas Ervin.

További terméktanácsi információ, hogy a hazai lakosság egy évben, egy emberre számítva 12-15 kilogramm almát fogyaszt el, ami összesen 120-150 ezer tonna. A boltokban azonban nemcsak hazai alma kapható, így reálisan 80-100 ezer tonna magyar almát adnak el belföldön egy esztendőben. Az Alma Terméktanács azt javasolja a termelőknek hangsúlyozta a szervezet elnöke , hogy tárolják a jó minőségű étkezési almát és várják ki a kedvezőbb piaci viszonyok kialakulását.

Az almaszüretelők köztük Hosszúné Kurucz Katalin, Bertai Tiborné és Kovács Norbert a gála almából a pirosra éretteket szedik   Fotó: Katona Tibor

Ehhez azonban korszerű hűtőházak kellenek, amire a termelők kisebb része támaszkodhat. Utóbbiak közé tartozik, 2000 tonnás kapacitású hűtőházával, a pókaszepetki Zalagrár Kft., ahol ugyancsak szedik már a gálát, s mint Pál György ügyvezető elmondta, a hét végén már a körte szüretelését is megkezdik.

- Cégünk 75 hektáron termeszt almát. Idén nagy szükség volt a vízutánpótlásra, mivel kevés, mintegy 310 milliméter csapadék hullott. A hiányzó vízmennyiséget azonban a kiépített csepegtető öntöző rendszer segítségével sikerült pótolnunk - mondta egyebek között az ügyvezető.

Ő is úgy tapasztalta, az alma mérete és ezáltal a termés mennyisége is kisebb lesz némileg a tavalyinál, azonban a minőségre nincs panasz. A cégnél folyamatosan szüretelnek, s ebben az időszakban a saját és szezonális munkaerővel együtt közel 100 embernek adnak munkát. Pál György hozzátette, a gálát friss fogyasztásra szállítják, a későbbi téli fajtákat azonban a hűtőházban tárolják, az értékesítéssel magasabb árakat kivárva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!