Gazdaság

2017.06.22. 16:35

Megkezdődött az aratás - A tavaszi aszály miatt korábban indult az őszi árpa betakarítása

A tavalyinál is korábban kezdődik idén a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. A megyében először, de legalábbis a legelsők között kezdte meg az őszi árpa betakarítását Szummer László.

Hajdu Péter

Szentpéterúr határában már szerdán megindult a kombájn. Tegnap délelőtt, amikor találkoztunk, éppen végzett az első árpatáblával a családi gazdálkodó.

- Tavaly június 24-én kezdtünk, most néhány nappal annál is korábban meg kellett kezdenem a betakarítást. Részben a tavaszi aszályos időjárás miatt kellett ilyen korán nekifognunk a munkának. De az árpa fajtáján is múlik. Az Antonella fajtát vetettem, ami viszonylag korán beérik, és jó mennyiséget ad, ami az idei évben meglepő. A tegnapi nap és a ma délelőtti szállítások adatai alapján mondhatom, hogy hektáronként közel 80 mázsát adott ez az árpa. Ez itt rekordtermésnek számít - mondta a kombájnból kiszálló Szummer László.

Szentpéterúr határában beérett az őszi árpa. A gazda szerint az volt a szerencse, hogy egy hónapja kaptak egy jó esőt
Fotó: Katona Tibor

Az agrártárca egyik vezetőjének nyilatkozata szerint az aszály miatt országosan kisebbnek ígérkezik a gabonatermés a tavalyinál, vetettük fel, s kérdeztük a családi gazdálkodótól, minek köszönhető mégis a nála mért eredményesség.

- Nekünk szerencsénk volt, mert körülbelül egy hónapja kaptunk egy nagyobb mennyiségű, 40 milliméteres esőt. Az mentette meg az őszi árpánkat, amit összesen 42 hektáron vetettem. Ebből most 14 hektáron végeztem az aratással. Ha így tudom folytatni a munkát, akkor néhány nap alatt, a hét vége előtt végzek az árpa betakarításával. Egyébként az aratás eltart augusztusig. Az árpa után a repcével folytatom, ami 36 hektáron vár aratásra, azt követően pedig nekiállhatok a 20 hektáron termő őszi búza betakarításának. Közben még bérbe is eljárok aratni a kombájnommal - sorolta a napraforgót is beleszámítva 145 hektáron gazdálkodó Szummer László.

 

Ugyanakkor, mint elmondta, az árpa árával nem elégedett, mert az évek óta csökken. Két esztendeje mázsáját 3900 forintért sikerült eladnia, tavaly egy százassal olcsóbban, az idei évre mázsáját már csak 3500 forintra tudta szerződéssel lekötni.

- Ahol az aszály miatt kisebb lesz a termés is, ott ezzel az árral nagyot lehet bukni - mondta a gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!