Gazdaság

2016.04.26. 15:17

Meglepően jó pénzutalási lehetőségek külföldre (x)

A legjobb megoldást keresi, amivel másik országba utalhat, egy-két napon belül? Szerencsére ezek a megoldások már megszülettek.

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy gyorsan és könnyen pénzt kell küldenünk külföldre. Sokunknak van ismerőse, családtagja a ma már szerencsére csak képletesen létező határok túloldalán, akinek előfordulhat, hogy minél gyorsabban kell eljuttani egy összeget, de számos más esetben - külföldi tandíj befizetés, airbnb szállásfoglalás - is kitűnő lehetőség a gyors, egyszerű deviza utalás.

Felesleges befáradni a bankba

Korábban a bevett gyakorlat az volt, hogy ilyenkor egy bankban intéztük a devizaküldést, ami természetesen nem kevés időt, utánajárást vett igénybe, és a másik országban a célszemély bankszámláján több nappal később jelent meg az adott összeg.

Ma már akár percek alatt landolhat a másik fél számláján a pénz a világ bármely pontján - mobilról intézve -, méghozzá miközben mi a saját pénznemünkben utalunk, a célország pénznemén érkezik meg az utalás.

Többféle szolgáltató létezik a magánszemélyek közti pénzt közvetítő piacon, több különböző szolgáltatásssal, érdemes ezeket összehasonlítanunk, ha az utalási lehetőségeket vizsgáljuk.A Western Union például sem devizaszámla nyitást, sem bankszámla nyitást nem igényel, de a pénz utalásához fel kell keresni egy kirendeltséget, és csak kirendeltségen vehető át a pénz, viszont az utalás maga percekben mérhető.

Egy fejlődőben levő startup

Érdekes konstrukció a Transferwise, amely egy 2011-ben indult startup, két vállalkozótól jövő ötlettel. Mindketten Angliában dolgoztak, az egyikük euróban kapta a fizetését, amit mindig át kellett váltani fontra, a másikuk pedig a fontban kapott fizetését váltotta euróra, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit. Mindketten sokat buktak a váltáson minden hónapban. Ennek megoldására szerveztek egy közösségi rendszert, ahol egymásra találnak a szereplők és az igények.

Az ötlet lényege, ha közel annyian akarnak fontot euróra váltani és Európába utalni, mint ahányan ugyanezt fordítva, akkor össze kell ezeket gyűjteni és minden váltás nélkül helyben lezongorázni az egészet. Ha “A” akar 500 eurónyi fontot Németországba küldeni “B”-nek, “C” pedig ugyanezt akarja, csak fordítva Németországból Angliába “D”-nek, akkor küldjük el az országon belül “A” pénzét “D”-nek, “C” pénzét pedig “B”-nek. Ennek köszönhetően nincs drága külföldi utalás, pénzváltás, hiszen csak az adott országban szerveztük meg a pénz forgását.

Minél többen használják egyébként a rendszert, annál olcsóbb, hiszen sok tranzakció kell ahhoz, hogy mindig legyen a másik irányú utalási igény is. Ráadásul akkor működik jól, ha a résztvevő országok közötti tranzakciók összege azonos.

Ami kedvező itt az az, hogy a devizaváltás és a devizaszámla díjával nem kell számolni, és a fogadó félnek egy fillérjébe sem kerül a tranzakció.

Magyar felhasználók euro vagy font alapú kártyával is befizethetnek - ez ha valaki például Angliában dolgozik, és helyi bankszámlát kell nyitnia a fizetése felvételéhez, amúgy is adott - , a magyar bankkártyánál a 0,5%-os díjon felül tranzakciós adóval is számolni kell, megjegyzendő, hitelkártyát a Transferwise esetében nem használhatunk.

A Transferwise tehát bátran ajánlható mindenkinek, aki ki akarja kerülni a devizautalás megszokott költségeit és a nem ritka rejtett költségeket, de a többi ajánlatot is érdemes megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!