Gazdaság

2016.02.11. 16:25

Megszűnik az ötszáz eurós?

Az Európai Központi Bank (ECB) komolyan mérlegeli az 500 eurós bankjegy végleges kivezetését a pénzügyi rendszerből - derült ki Benoit Coeure nyilatkozatából.

Az ötszáz eurós bankjegy 2002. januári bevezetésére azért volt szükség, mert több olyan deviza, melyet az euró váltott, rendelkezett 200 euró feletti értékkel, ami így indokolhatta a szükségességét a nagyobb fizetési tranzakciók lebonyolításához. Jelenleg az 500 eurós az ezer svájci frankos címletet követően a legértékesebb papírpénz a G10 országokon belül.

Benoit Coeure, az ECB igazgatótanácsának tagja szerint az 500 eurós címlet karrierjének rövidesen vége szakadhat. Ennek fő oka, hogy a bankjegy a gyanú szerint a pénzmosásnak, illetve egyéb illegális tevékenységek kifejezetten kedvez, hiszen viszonylag kis helyen jelentős vagyon tárolható bennük. Az ECB szerint az 500 eurósok ötöde az eurózónán kívül tartózkodik, többek között Oroszországban.

Az illegális tevékenységek finanszírozása mellett a másik hangoztatott érv, hogy az elektronikus fizetés elterjedésével egyik alapvető funkcióját veszítette el az 500 eurós: a nagy összegű fizetések egyszerű lebonyolítását.

A Bank of America Merill Lynch elemzői szerint, amennyiben tényleg kivezetik a legnagyobb eurócímletet, az hosszabb távon gyengíthetné az eurót a dollár és a svájci frank ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!