Gazdaság

2017.01.30. 09:19

Mibe fektessek 2017-ben? Fix hozamban még mindig az LTP a nyerő! (x)

Vannak olyan kiadások, melyek előbb vagy utóbb mindannyiunk életében előfordulnak. Tipikusan ilyen az otthonteremtés, ami a tapasztalatok szerint sokak számára áthidalhatatlan problémát okoz.

Az albérletben töltött évek nem kedveznek a megtakarításoknak, de a családi háttér hiánya is gyakran jár együtt hátrányokkal. Gondoljunk csak a hitelfelvétel nehézségeire, amikor önerőre mindenképpen szükség lenne. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis milyen módszerrel lehet a leginkább könnyen és persze anyagilag is kifizetődően takarékoskodni.

A banki betétek kamatai olyan alacsonyak, hogy ebben gondolkodni felesleges lenne. Mit tehetünk, ha havi szinten nem tudunk 20-30 ezer forintokat félretenni? Mondjunk le ilyenkor az állami kedvezményekről? A lakástakarék (rövidített neve LTP) kifejezetten ilyenkor bizonyul remek választásnak, ugyanis már minimális befizetésekkel fenntartható a szerződés, s ráadásul állami támogatást is igénybe vehetünk hozzá. S hogy mennyi az annyi? Évente a befizetések harminc százalékának erejéig kerül jóváírás a kedvezmény a számlára, ami maximum 72 ezer forintot tehet ki. További jó hír, hogy egy családon belül akár 5-10 szerződést is meg lehet kötni, ez pedig a fix hozamok tekintetében kétségkívül számos előnnyel jár.

S hogy mire költhetjük a megtakarított pénzt? Az LTP egyértelműen lakáscélú megtakarításokat tesz lehetővé. Sokan teszik le mellette a voksot azzal a céllal, hogy az összeg a lakáshitel felvételét lehetővé teszi majd. Természetesen olyanok is vannak, akik már rendelkeznek lakással, és inkább az előbb vagy utóbb biztosan aktuálissá váló felújításokra fókuszálnának. Mivel ezek gyakran több százezres költséget tesznek ki, így nyilvánvalóan jó döntés erre fordítani az állami támogatásokkal növelt összeget. Azoknak sem kell azonban lemondani a lehetőségről, akik már a korábbiakban felvettek lakáshitelt, hiszen az összeg ennek törlesztésére is fordítható a pénz.

Mivel a támogatások tekintetében is fix növekedéssel lehet számolni, így elmondható, hogy a lehetőség a leginkább kedvező befektetési formának bizonyul. A lakáspiac fellendülésével egyre többen érdeklődnek az ingatlanok iránt befektetési céllal is. A megfelelő ajánlatok kihasználásával, és persze a bérleti célra alkalmas hely választásával hosszú éveken át jövedelmező forráshoz juthatunk. Ehhez akár az LTP is megfelelő kiindulópontnak számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!