Gazdaság

2017.06.08. 18:05

Mindenki dolgozzon, aki akar

BUDAPEST - Az M70-es út fejlesztéséről, valamint az ország 2018-as költségvetéséről is szó esett a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján, a kormányinfón.

MTI

Lázár János a szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az Országgyűlés a jövő héten elfogadhatja a költségvetést, melyben célul tűzték ki a munkavállalás és a családok támogatását, a biztonság garantálását. Közölte, az egyik cél a teljes foglalkoztatottság.

Vagy a piaci világban, vagy az állami szektorban, de mindenkinek munkát szeretnének biztosítani, aki dolgozni akar - mondta Lázár János.

A családok támogatása kapcsán közölte, hogy a két gyereket nevelők 2018-ban a gyermekek után havonta 35 ezer forint adókedvezményben részesülnek, és még idén felülvizsgálják a családi otthonteremtési programot azzal a céllal, hogy a településtípusokat figyelembe véve új programok is indulhassanak.

A GDP növekedését 4 százalék felett tervezik 2018-ban. Lázár János elmondta, hogy 2017-hez képest jövőre 116,5 milliárddal jut több az oktatásra, 221 milliárddal több az egészségügyre, nyugdíj, családtámogatási és szociális területen 288 milliárd a többlet, rendvédelemre 85 milliárd forinttal többet, gazdaságfejlesztésre 257 milliárd forinttal költenek többet.

Ismertette azt a kormányzati döntést is, mely szerint a az M70-es autóút Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakaszát kétszer kétsávossá bővítik.

Beszámolt arról: a kabinet célja, hogy növelje az ország hulladékégető kapacitását, ezért legalább két nagyerőmű és mintegy tucatnyi kiserőmű építését tervezik.

- A nyári szezonban már jelentős változást érezhetnek az utasok a Balaton északi partján a vasúti közlekedés színvonalában, garantáltan több és korszerűbb vonat közlekedik majd - válaszolta egy olvasói megkeresés nyomán feltett kérdésünkre Lázár János. Olvasónk szerint a gyorsvonati szerelvények még elfogadhatóak, de a személyvonatként Tapolca és Székesfehérvár között közlekedő piros motorvonatok helye már régen a roncstelepen lenne.

Lázár János elmondta, a MÁV a Balaton mindkét partján folyamatosan cseréli a leromlott vasúti kocsikat, új, vagy felújított szerelvényeket állít üzembe. A kormány egyébként elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett, erre saját és uniós forrásokból a következő időszakban országosan ezermilliárd forintot szán. A tervben szerepel a balatoni körvasút létesítése is, és nem feledkeznek meg a vasúti szolgáltatási színvonal javításáról sem, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!