Gazdaság

2015.07.23. 16:07

Mire költöttünk többet?

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

Szente Ottó

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 9,9 százalékkal emelkedett. Legerőteljesebben (15 százalékkal) a használtcikkek forgalma nőtt, a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk értékesítés egyaránt 13 százalékkal bővült. A bútor- és műszakicikk értékesítés volumene átlag alatt, 4 százalékkal növekedett.

Figyelemre méltó, hogy az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 42 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia. Igaz, ennek a szegmensnek a részesedése a kiskereskedelmi forgalomból egyelőre 5 százalék alatt van.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal csökkentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!