Gazdaság

2016.08.02. 17:40

Augusztus elsejétől módosultak a lakáscafeteria igénybevételének feltételei

Zalaegerszeg - Marad, de változik a lakáscafeteria. A félszobát például már nem kell figyelembe venni.

Munkatársunktól

Amióta lakáshitelre is fordítható a lakáscélú támogatás, azóta ez egyre népszerűbb a munkáltatói juttatáspalettán, fogalmaz Fata László zalai származású cafeteria-szakértő. Mint mondja, az adóváltozások után a jövőben is adható adómentes juttatás lakásvásárlásra, -építésre, -bővítésre, -korszerűsítésre és -akadálymentesítésre, valamint az ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy augusztus 1-től lényeges módosítások léptek életbe.

Az új törvényi szakasz pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, emellett alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását. Már eddig is csak akkor lehetett a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a szobaszám, az ott lakók figyelembevételével, nem haladta meg a törvényben megadott határértéket.

Fata László: A lakáscafeteria egyre népszerűbb munkáltatói támogatás

- Augusztus 1-től nem csak a maximális szobaszám-értékek változnak, hanem a szobák és az együttlakók számának meghatározási módja is - hívja fel a figyelmet a változásokra Fata László. - Míg korábban a 6-12 négyzetméteres helyiségeket félszobaként számoltuk az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig mostantól az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a félszoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni.

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együttlakók száma. Az új szabályok szerint a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, emellett a munkavállaló élettársa és annak közeli hozzátartozói - a testvér kivételével - is bekerülhetnek ebbe a körbe, folytatja a szakember.

- Méltányolható lesz majd a friss változás alapján a lakásméret, ha a szobaszám, az új számítási móddal, 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát - folytatja Fata László. - Ezenfelül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!