Gazdaság

2015.08.02. 09:27

Munka, jogsértések

Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya június 22. és július 10. között folytatott le ellenőrzéseket, zömében az építőiparban és a kereskedelemben végezték, de kiemelt terület volt a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság. A vizsgálatok a munkavállalók 64 százalékát érintően tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést. A leggyakrabban a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett intézkedni.

Az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt. Az építőiparban és a mezőgazdasági munkáltatók körében volt a legrosszabb a helyzet e téren. A munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések) megszegése a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, állt a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!