Gazdaság

2017.02.06. 18:45

Munkaerő-piaci segítség

Zalaegerszeg - A januárban a fővárosban megrendezett Educatio szakkiállításon mutatták be merőben új pályaorientációs kezdeményezésként a Meló-Diák Hálózat Mentorprogramját.

Hajdu Péter

A programot február 1-től indította el országos hálózatában a legrégebbi iskolaszövetkezet. Eddig annyit lehetett hallani róla, hogy kompetenciamérésekkel, folyamatos visszajelzésekkel és a piacképességet igazoló, egymásra épülő bizonyítványok kiadásával segíti célba a fiatalokat.

Pongrácz Tamástól, a Meló-Diák Zala megyei területi vezetőjétől érdeklődtünk a részletekről.

- A Mentorprogram egy félautomata rendszer, amelyben egyenlő szerepe van a digitális-játékos appoknak, valamint a mentorokkal való személyes kapcsolatnak. Első lépésként a honlapunkon regisztrálnak a diákok, majd kitöltenek egy önismereti kérdőívet. Azt követően kerülnek be egy gamifikált online applikációba, tehát egy játékos rendszerbe, ahol folyamatosan mérhetik és fejleszthetik magukat. A folyamatban a munkatapasztalattal párhuzamosan badge-eket gyűjthetnek, és a különböző szintek eléréséről bizonyítványt kapnak. A mentorok tulajdonképpen a projektvezető kollégáink, ők szervezik a diákokat a munkákra. A program indulása előtt őket képeztük át teljes értékű mentorokká, hogy a fiataloknak ne csak munkát adjanak, hanem aktívan részt tudjanak vállalni a munkaerőpiacra történő bevezetésükben - mondta a területi vezető.

Pongrácz Tamás területi vezető és Molnár Marcell, az iskolaszövetkezet zalaegerszegi mentora egyezteti a napi tennivalókat
Fotó: Katona Tibor

Érdeklődésünkre közölte továbbá, hogy a megyében a három kirendeltségükön, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen összesen négy kiképzett mentor dolgozik.

- Vannak a programunkban online képzések, és a saját munkája során is szerezhet tapasztalatokat a résztvevő. A mentoraink látják, hogy a fiatalok hol tartanak, és ha kell, irányítják őket, hogy milyen munkában, milyen képzéseken kell részt venni ahhoz, hogy elérjék a céljukat. A program során megadhatják azt is a diákok, hogy ha felnőnek, milyen munkát képzelnek el maguknak, és láthatják, hogy miben kell fejlődniük, hogy el is jussanak oda. Ez online és személyes folyamat is egyben, a fiataloknak - bármennyire is a digitális világban élnek - nagyon fontos a személyes kapcsolat, ezért igyekszünk személyesen is minél több visszajelzést adni nekik - mondta Pongrácz Tamás a munkaügyi mentorálásról.

Már nem csak betanított munkában

Pongrácz Tamás elmondta, az indulástól mostanáig az országban mintegy 200 ezer diák regisztrált a Mentorprogramban. Jelenleg még az online önismereti teszt kitöltésénél tartanak, az alapján folytatódik mindenki számára személyre szabottan a program. A területi vezető közölte azt is, a munkaerőpiacon jól érzékelhető a munkaerőhiány, ezért igen nagy a munkáltatók érdeklődése a diákmunka iránt is. Utóbbi, mint elmondta, már nemcsak betanított munkát jelent, hanem például mérnökként vagy informatikusként is számításba veszik a fiatalokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!