Gazdaság

2016.09.28. 14:56

Munkahelyek érdekében - Aláírták a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktumot

Zalaegerszeg – A városi díszteremben szerdán ünnepség keretében aláírták a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktumot.

Hajdu Péter

Mint ismert, a kormány a TOP programban Helyi foglalkoztatási együttműködések című felhívására sorra alakulnak az úgynevezett foglalkoztatási paktumok, amelyek célja az emberi erőforrás-fejlesztés, és a foglalkoztatás bővítése érdekében a társadalmi együttműködés támogatása. Zalaegerszeg önkormányzata, a Zala Megyei Kormányhivatal, valamint a Kontakt Humán Kft. vezetői, mint konzorciumi tagok, és a programban részt vevő Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke írták alá a paktum megállapodást.

Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatójában elmondta, a megyeszékhelynek a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban 11,2 milliárd forint áll rendelkezésére fejlesztésekre, ennek nagyobb részét gazdaságfejlesztésre, új munkahelyek teremtésére fordítják. Tavaly együttműködési megállapodásokat kötöttek a megyei kereskedelmi és iparkamarával, a vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal és a vállalkozók szövetségével. E szervezetektől és a vállalkozóktól várják a gazdaságfejlesztési javaslatokat. Tavaly 1800 új munkahely jött létre a városban, idén pedig az előrejelzések alapján ezres nagyságrendben várható az álláshelyek bővülése. A polgármester szerint ez egyszerre örömet és nehézséget is jelent. Öröm, mivel a megyeszékhelyen augusztusban összesen 1107 regisztrált munkanélküli volt csupán, ami 2,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Nehézség viszont, hogy a fejlesztéseket, bővítéseket kilátásba helyező cégek jelzései alapján gondokat okoz a munkaerőhiány. E helyzet enyhítésére a kormányhivatallal együttműködve 18 pontból álló csomagot dolgoztak ki.

Dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Mazzag Ferenc és Aladi Gusztáv aláírják a foglalkoztatási paktumot Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek eredményeként többek között új ösztöndíj rendszert hoztak létre, a város költségvetésében 50 millió forintot biztosítottak a zalaegerszegi szakközépiskolákban hiányszakmákra beiratkozó, s nemcsak helyi fiatalok számára. Jó tanulmányi eredmény esetén 30 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, ami az állami ösztöndíjjal együtt akár 60 ezer forint is lehet. 80 millió forintot tettek félre egy volt munkásszálló felújítására. A TOP program keretében pedig 934 millió forint áll rendelkezésre a foglalkoztatási paktum keretében történő képzések és más foglalkoztatási eszközök támogatására. Ebből létrehozták a fejlesztési irodát, aminek munkatársai felkeresik a helyi vállalkozásokat az együttműködés érdekében.

A polgármester elmondta, létrehoztak egy vállalkozói alapot is, ami kedvező kormánydöntés esetén 2,5 milliárdos támogatási keretet jelenthet a város számára. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a megyeszékhely önkormányzatával való jó együttműködést méltatta, amit, mint mondta, tovább erősít a foglalkoztatási paktum létrehozása. Közölte, a kormányzati stratégia a bürokrácia-csökkentéssel, rezsicsökkentéssel és a közigazgatás átalakításával is a vállalkozásbarát környezet létrehozását segíti. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyancsak a munkaerőhiányt emelte ki, de megjegyezte, a helyzeten javító szakképzésben már jelentős eredmények születtek. Aladi Gusztáv, a paktum szervezésén munkálkodó Kontakt Humán Kft. vezetője kinyilvánította azt a reményét, hogy a jelzett mintegy ezer munkanélküli is el tud helyezkedni, és a vállalkozások is megtalálják a számításukat. A paktum négy fő területet ölel fel, a munkaerő tartalék megtalálását, minőségi munkahelyek teremtését, képzési rendszerek fejlesztését, illetve az együttműködések továbbfejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!