Gazdaság

2017.04.24. 14:55

Márciusban ezerrel nőtt a munkanélküliek száma a megyében

Zalaegerszeg - Március végén a megyében 9.278 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya. Ez azt jelenti, hogy a februárihoz képest ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, az egy évvel korábbinál viszont 1.200 fővel, 12 százalékkal kevesebben vannak.

Hajdu Péter

A főosztálytól kapott tájékoztatás szerint a növekedés legfőbb oka, hogy február végén az előző évről áthúzódó közfoglalkoztatási programok jelentős része befejeződött, s márciustól kezdődött az újrainduló programok létszámfeltöltése.

Megyén belül valamennyi járásban nőtt az álláskeresők száma az előző havihoz képest, általában 5 és 10 százalék közötti mértékben. Kivétel a zalaegerszegi járás, ahol a később induló, hosszabb idejű, illetve a szakaszos létszámfeltöltésű országos közfoglalkoztatási programok nagyobb súlyt jelentenek. Keszthelyen 1282, Lentiben 561, Nagykanizsán 3143, Zalaegerszegen 3001, Zalaszentgróton 489, Letenyén pedig 771 volt március végén a regisztrált álláskeresők száma. A nyilvántartott álláskeresők aránya március végén 7,3 százalékra alakult Zala megyében, ami a februárinál 0,8 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbinál 1 százalékponttal alacsonyabb.

Az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma márciusban az előző havihoz hasonlóan közel ezer volt, ami átlagosnak számít.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett bolti eladókat, irodai adminisztrátorokat, lakatosokat, kőműveseket, hegesztőket, varrókat és festőket kerestek 30 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a márciusi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, forgácsolók, hegesztők, kárpitosok és szakácsok iránt is magas volt az igény.

A tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők száma kissé nőtt, de továbbra is alacsony. Március végén - a februárinál százzal többen - 1800-an voltak, ami közel 600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál. A részarányuk az akkori 23-ról 20 százalékra esett vissza.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül az elmúlt évben folyamatosan mérséklődött a pályakezdők száma. Március végén 746-an voltak, ami az összes álláskereső 8 százaléka. A februárinál 27 fővel magasabb, de az egy évvel korábbinál 300-zal alacsonyabb a számuk. Az év első 3 hónapjában 180 pályakezdő került újonnan a regisztrációba, ami 30-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. hp

KÖZEL 30 SZÁZALÉKUK SZAKKÉPZETLEN

Márciusban 2500-an kerültek újonnan a munkanélküliek regiszterébe, míg onnan ugyanabban a hónapban 1500-an kerültek ki. A belépők és a kilépők száma jóval magasabb volt a februárinál, döntően a közfoglalkoztatásban történt mozgások miatt.

A két nem aránya viszonylag kiegyensúlyozott a regiszterben: az összes álláskereső közül 4790-en voltak a férfiak, és 4488-an a nők. A szakképzetlenek tették ki az álláskeresők közel 30 százalékát (3.333-an voltak).

Álláskeresési járadékban 1697-en részesültek a múlt hónap folyamán.

A munkanélküliségi ráta három járásban tartósan alacsonyabb a megyei átlagnál. Keszthelyen 5,8 százalék, a lenti járásban 6,5 százalék, Zalaegerszeg térségében pedig 6,2 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!