Gazdaság

2015.11.25. 15:14

Napokon belül átváltják az autóhiteleket: mit kezdjünk az értesítővel?

A bankok hamarosan postázzák az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló tájékoztatókat. Kérdéses azonban, hogy mit tehetünk, ha nem szeretnénk átváltani a hitelünket, vagy ha az értesítőben elképesztően magas törlesztőrészlettel szembesülünk.

A jelzáloghitelek után az autóhiteleket és a személyi kölcsönöket is forintosítják, igaz ezzel nem lesz kötelező élnie az adósoknak. A Pénzcentrum összeszedte, mire figyeljünk az átváltáskor.
Melyik hiteleket váltják most át?

Mivel a jelzáloghitelek már átváltásra kerültek, ezért


forintosítják a mostani lépésekkel. Persze vannak olyan kölcsönök, amik kimaradnak ebből. A mostani törvénnyel nem fogják átváltani
A hitelkártya tartozásokat és folyószámlahiteleket,


Milyen árfolyamon váltják át a hiteleket?

Hivatalosan a 2015. augusztus 19-i árfolyamon történik az átváltás, azonban ebből kedvezményt kapnak az ügyfelek, így a tényleges átváltás svájci franknál 256,47 forintos, míg eurónál 309,2 forintos árfolyamon történhet meg, amely közel megegyezik a jelzáloghitelek átváltási árfolyamával.

A tényleges árfolyam és az átváltás árfolyama közötti különbözetet a bankok és az állam fele-fele arányban vállalják át.
Tényleg magasabb lehet a törlesztőnk?

Két esetben nőhet meg a törlesztőnk:


A havi részletek maximum negyedével lehetnek magasabbak, mint a szeptemberi, októberi és novemberi részletek átlaga, de csak akkor lehet magasabb a növekedés 15 százaléknál, ha a hitel teljes futamideje túllépné a 12 évet.

A szerződések jelentős részénél viszont a törlesztők csökkenhetnek a kedvezményes árfolyamnak köszönhetően. Ugyan a törlesztő megugorhat a fenti szabályok szerint, viszont a kamatunk nem lehet magasabb, mint eddig volt.
Mikor kapunk értesítőt?

Az élő szerződések után december 15-ig kell megkapnunk a forintosítási értesítőnket. Ha nem szeretnénk, hogy átváltsák a hitelünket, akkor erről nyilatkoznunk kell. Ha ezt elmulasztjuk, vagy amellett döntünk, hogy forintosítsák a kölcsönt, akkor nem kell nyilatkoznunk. Ha nem teszünk nyilatkozatot, akkor a hitelt december elsején váltják át.

A nemfizetés miatt felmondott kölcsönöknél 2016. január 31-ig kell tájékoztatnia az ügyfeleket a banknak. Ha nem teszünk nyilatkozatot, akkor a hitelt január 1-én váltják át. Az írásos nyilatkozatra egyébként mind a két esetben 30 napunk van.
Hova fordulhatunk a panasszal?

A panaszunkat kizárólag a bankunknak nyújthatjuk be, akinek 60 napja van válaszolni a panaszra. Ezzel a lehetőséggel két esetben élhetünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!