Gazdaság

2015.11.29. 17:38

NAV-ra szabva

Zalaegerszeg – Holnap nyújtja be a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átszervezéséről szóló törvényjavaslatát, amely a települési önkormányzatokat is érinti.

Varga Lívia

Erről is beszélt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, a Megyei Jogú Városok Szövetségének tiszteletbeli elnöke a zalaegerszegi MJVSZ-közgyűlés utáni sajtótájékoztatón. A politikus hangsúlyozta, a módosító csomag tartalmazza például azt is, hogy akik – a különböző települési kedvezmények által – mentesülnek az iparűzési adó fizetése alól, azoknak a jövőben a helyi adóhatósághoz és a NAV-hoz is be kell nyújtaniuk a nullás bevallásukat.

A törvényjavaslat, az egyszerűsítés jegyében, bevezetné az ezer forintos kerekítési szabályt, pontosan meghatározva, hogy ez mely adónemekre érvényes. Az idegenforgalmira, amelyet a helyhatóságok szednek be, például nem, hiszen ezek jellemző egyszeri tétele ezer forint alatti, ugyanis az ifa napi plafonja 500 forint, az átlagos foglalás pedig idehaza két éjszakára szól, tette hozzá Kósa Lajos.

Kósa Lajos: – Számítunk a nagyvárosok véleményére is Fotó: archív

A kabinet a jövőben is figyel a nagyvárosok véleményére és tapasztalataira, szögezte le a frakcióvezető. Ennek jegyében pontosan szabályozni kívánják, milyen feltételekkel adhatnak az önkormányzatok adókedvezményt a jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató vállalatoknak, emellett rendeznék a közterület-felügyeletek által beszedett szabálysértési bírságok kérdését is.

A politikus szerint folyamatos az egyeztetés a kormány és a megyei jogú városok között, így utóbbiak tapasztalataira számítanak a tervek szerint jövőre életbe lépő új közbeszerzési törvény első, tavaszi felülvizsgálata során is. A puding próbája ebben az esetben is az evés, mondta Kósa Lajos, jelezve, egy rosszul működő rendszer gátja lehet például az uniós források hatékony felhasználásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!