Gazdaság

2010.11.11. 17:59

Ne csökkenjen 25 százalék alá a 80 éves fák állománya

A zalai erdők negyede tartozik a Natura 2000 védettség alá, s ez azt jelenti, hogy a 120 ezer hektárból 30 ezren csak korlátozással folyhat a gazdálkodás.

Arany Gábor

Ezt Horváth Iván, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal erdészeti igazgatója mondta el érdeklődésünkre csütörtökön azon a rendezvényen, melyet az ökopásztor programban a Kerekerdő Alapítvány és a Domberdő Egyesület tartott a botfai Hűvös-kastélyban a Natura 2000 erdők kezeléséről.

Mint ismeretes, az uniós csatlakozással hazánk vállalta, hogy a közösségi jelentőségű természetes élőhelyek, valamint állat- és növényfajaik védelmében a területeket kijelöli. Ezek így az EU ökológiai hálózat, a Natura 2000 részeivé váltak. Ebbe hazánk területének ötöde került bele.
 
- A korlátozás lehet időbeli,  például vegetációs, fészkelő időszakra tekintettel, vagy térbeli, ami a művelés kiterjedését határolja be - magyarázta. - Az erdőgazdálkodáskor össze kell hangolni a termelési tevékenységet és a természetvédelmet. Mivel az engedélyeket mi adjuk ki, a gazdálkodók velünk találkoznak, amikor meghatározzuk a korlátozást, ami viszont számukra kimutatható pénzügyi veszteséget jelent. Sajnos még nem jelent meg a kompenzációról a rendelet, amely ezt rendezné, miközben 2004-ig kijelölték a Natura 2000 erdőket, melyek egy része magántulajdon.
 Az igazgató példaként említette, hogy a művelés Natura 2000-es korlátozása az egyik erdőrészletnél 100 millió forintos kiesést jelentett, mivel 10 ezer köbméterrel kevesebbet lehetett letermelni.
 
- Igyekszünk a természetvédők és az erdőgazdálkodók között közvetítő szerepet betölteni, kompromisszumot elérni - magyarázta. - Nem kívánjuk korlátozni a gazdálkodást, amennyiben a hagyományos, természetes erdőkezelést választják és a folyamatos erdőborítás megmarad  vette át a szót Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője.  A mi feladatunk az erdőgazdálkodókat felkészíteni, hogy a következő 10-20 évben miként folytathatnak fakitermelést. Zalában korábban az erdőfelújításban előszeretettel nyúltak a tarvágáshoz, de a fokozatos felújító vágás esetén is előfordul, hogy az erdőszerkezet 20-30 évre teljesen átalakul - magyarázta. - Ez erdészeti szempontból elfogadott, de belátható, hogy mást mutat az erdő, ha fiatal, pár méter magas,vékony törzsű fákat látunk, vagy középkorú, 10-20 méter magas, erőteljes lombozatú példányokat. Az utóbbiak egészen más élőhelyet is kínálnak. A Natura 2000-es területek kijelölésekor arra kellett figyelni, hogy a meglévő természeti értékek és a gazdálkodási módok megőrzése mellett fennmaradjanak az élőhelyek. Ezt úgy látjuk biztosítottnak, ha a nagyobb, pár ezer hektáros erdőtömbökben a minimum 80 éves korú állomány 25 százalék alá nem csökken. Ez alapvetően az állami erdőgazdálkodókat érinti, és ebben az erdészeti hatóság is partnerünk volt - emelte ki Balogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!