Gazdaság

2017.03.08. 20:45

Nincs már több haladék a Kft-knek

A korlátolt felelősségű társaságoknak (kft.-k) a törzstőkéjüket (jegyzett tőkéjüket) legkésőbb 2017. március 15-éig 500 ezer forintról 3 millió forintra fel kell emelniük.

Ekkor ugyanis lejár a már egy évvel meghosszabbított határidő is, amely szerint a kft.-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak.

A vállalkozásoknak több választási lehetőségük van: dönthetnek tagi befizetés vagy apport mellett, de törzstőkén felüli vagyonból is megoldható az emelés, amennyiben a társaság rendelkezik e célra fordítható vagyonnal. Határozhatnak úgy is, hogy a társasági formát változtatják meg, de dönthetnek egyesülés vagy megszüntetés mellett is. Ha a vállalkozások a fenti határidőig nem készülnek el a szükséges változásokkal, életbe léphetnek a törvényben foglalt szankciók, amelyeknek első lépéseként a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a társasággal szemben a törvényes működés helyreállítása érdekében.

A magasabb tőkekövetelmény nyilván nagyobb teher a vállalkozásoknak, de várhatóan azt eredményezi, hogy a tulajdonosok nagyobb súllyal vállalnak felelősséget cégeik jogszerű működéséért és fizetési fegyelméért. Egyrészt számonkérhetővé válik a fizetési késedelembe kerülő társaság, másrészt minden bizonnyal kevesebb olyan vállalkozás alakul, amely korábban a jogi kiskapuk kijátszására jött létre. A jelek szerint több tízezer cég csak az utolsó pillanatban hajtja végre a tőkeemelést, míg a kisebb vagy passzívabb cégek tulajdonosai közül valószínűleg sokan választják a megszüntetést.

Az alábbiakat kell tenni tőkeemelés esetén:

- módosítani kell az alapító okiratot 2017.03.15-ig;

- ez alapján változásbejegyzési kérelmet kell előterjeszteni a cégbíróságnál ügyvéd igénybevételével 2017.04.14-ig;

- amennyiben a cégbíróság a változásbejegyzési kérelem tárgyában 15 munkanapon belül nem dönt, akkor az ezt követő három munkanapon belül a rögzített adatok automatikusan bejegyződnek;

- a törzstőke emelését a cégjegyzékbe való bejegyzés időpontjával kell könyvelni.

A tőkeemelési kötelezettség alól kivételt képeznek a végelszámolás, illetve felszámolás, valamint a kényszertörlés alatt álló kft.-k.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!