Gazdaság

2016.02.08. 13:47

Nőtt az üzleti bizalom Magyarországon

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) januári vállalati konjunktúra vizsgálata szerint jelentősen javult az üzleti bizalom Magyarországon az előző negyedévhez képest.

Az üzleti bizalmat jelző mutató értéke az októberi 24 pontról januárra 32 pontra emelkedett, ami a legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. Az előző év ugyanezen időszakában a mutató értéke mindössze 19 pont volt. A bizonytalansági mutató 37 ponton áll, amely alacsonyabb a 2015 októberében mért 38 pontnál. A GVI szerint ez arra utal, hogy az aktuális tendencia továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti.

A negyedéves konjunktúramutató növekedése annak tudható be, hogy az összes almutató értéke emelkedett az előző negyedévhez képest. Jelentős mértékben javult a várható beruházási aktivitás (14 ponttal), a várható kapacitáskihasználás (10 ponttal), a várható termelési szint (9 ponttal) és a jelenlegi üzleti helyzet (8 ponttal) almutatója. A legkisebb mértékben a várható jövedelmezőség (3 ponttal) és a jelenlegi rendelésállomány (4 ponttal) mutatója javult. A mutatók értékét felmérő kérdésekre a vállalatok pozitív válaszai 100 pontot, semleges válaszai 0 pontot, pesszimista válaszai pedig -100 pontot érnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!