Gazdaság

2016.02.03. 19:11

Növényvédelem: bonyolultabb és drágább lesz a munka

Bak – Az idei mezőgazdasági munkákat megelőző gazdanap résztvevői töltötték meg a Baki Agrocentrum tanácstermét szerdán. A fórum központi témája a növényvédelem idei jogszabályi változásairól szólt.

Hajdu Péter

A szerdai gazdanapon is, a korábbi évekhez hasonlóan nemzetközi mezőgazdasági cégek ajánlották vetőmagjaikat és növényvédő szereiket. Azonban, mint Balogh Rudolf, a házigazda cég vezetője felhívta a figyelmet, ez évtől nagy jelentőségű jogszabályváltozás lépett életbe a növényvédelem területén.

Módosultak a növényvédelmi tevékenységről szóló (43/2010 FVM) rendelet egyes előírásai. A változtatásokat többek között azzal indokolták a rendeletalkotók, hogy a forgalomban lévő, több mint 600 növényvédő szer között nehéz eligazodni, és a hatásuk, alkalmazásuk feltételeinek ismeretéhez alapos és folyamatosan fejlesztendő tudásra van szükség. Nem elég például egy gyomirtó szer hatásával tisztában lenni, tudni kell, hogy a védendő növény és a gyomok milyen állapotában kell kijuttatni, de gondolni kell például arra is, hogy milyen növényt kívánnak később arra a területre vetni. Fel kell ismerni a károsítókat, tudni kell, mikorra időzítsék a védekezést, milyen esetben szükséges, vagy éppen hagyható el a kezelés. Sőt, sok esetben – főleg a gombaölő szerek, de egyes gyomirtó vagy rovarölő készítmények alkalmazása során is – a hatékony védekezés alapja a megelőzés, amihez elengedhetetlen a károsítók, növényvédelmi technológiák alapos ismerete.

Fiatal repce növényvédelme: a leghatékonyabb, I. kategóriás vegyszerekhez szerződéses növényvédelmi szakirányító szükséges
Fotó: Pezzetta Umberto

A legfontosabb változások a teljesség igényen nélkül: közterületen, lakott területrészen kizárólag II. vagy III. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek használhatók fel. Közterületen, valamint közösségi célt szolgáló területen pedig közterületi felhasználásra engedélyezett növényvédő szer csak növényvédelmi szakirányító vezetésével juttatható ki. Továbbá a növényvédő szer lakott terület közvetlen szomszédságában, nem kézi erővel hajtott géppel történő kijuttatásáról az érintett területtel határos ingatlanon tartózkodókat a permetezés előtt tájékoztatni kell.

A növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – háromévente időszaki felülvizsgálat szükséges, amit a Növényorvosi Kamara által üzemeltetett felülvizsgáló állomások végeznek el. 2016. november 26-tól a három évnél idősebb gépekkel csak a sikeres felülvizsgálatot követően szabad permetezni.

A felhasználók számára I. forgalmi kategóriájú növényvédő szert a forgalmazók csak növényorvosi vény ellenében adhatnak, amit felsőfokú növényvédelmi képesítésű szakirányító állíthat ki, olyan személy részére, akivel írásbeli szerződést kötött. Minden egyes növénykultúrához külön, a szakirányítóval kötött egy évre szóló szerződésre lesz szükségük a gazdálkodóknak, s mindezt 15 napon belül meghatározott adattartalommal, elektronikus úton be kell jelenteni a NÉBIH által működtetett internetes felületen. Újabb adminisztrációnövekvő költségekkel, hisz a szakirányító sem ingyen osztja majd a tanácsait. Többen a plafon felé emelt tekintettel mormoltak nem túl kedves dolgokat a rendelet kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!