Gazdaság

2016.09.22. 18:20

Augusztusban 5,4 százalékra csökkent az álláskeresők aránya Zalában

Augusztus végén a megyében 6874 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya.

Hajdu Péter

Ez az eredmény, mint a munkaügyi szervezet munkaerőpiaci elemzői tájékoztatójából kiderül, az előző havinál 110 fővel alacsonyabb. Az egy évvel korábbitól pedig 1800 fővel, 21 százalékkal marad el a nyilvántartott álláskeresők száma a megyében.

Mint a korábbi értékelésekben már jelezték, az álláskeresők száma az első félév végére mélypontra esett, ami azt jelentette, hogy utoljára 1990-ben mértek hasonlóan alacsony értéket. Az elmúlt két hónapban azonban tovább folytatódott a mérséklődés. Júliusban már 7 ezer alá került a nyilvántartottak száma, ami augusztusban még tovább csökkent.

Az elmúlt évek augusztusaira is jellemző volt egyébként a munkanélküliségi adatok javulása, olyankor - a mostanihoz hasonlóan - általában kissé visszaesett a nyilvántartott álláskeresők száma. Az augusztusi adatok alakulását, mint közölték, a közfoglalkoztatásban dolgozók nem befolyásolták, mert ezúttal nem változott jelentősen a létszámuk.

Viszont magas, 100 fő feletti volt azoknak az álláskeresőknek a száma, akik valamilyen munkaerőpiaci képzésben vettek részt, és ezáltal kerültek ki a regisztrációból.

Megyén belül a járások többségében tovább csökkent a nyilvántartottak száma a júliusihoz képest. A kivétel Lenti és Zalaszentgrót térsége, ahol mintegy 50-nel, illetve 30-cal nőtt a számuk, de továbbra is ezen a két területen vannak a legkevesebben: Lentiben 396, Zalaszentgróton 371 volt augusztusban a regisztrált álláskeresők száma. Keszthelyen 828, Nagykanizsán 2599, Zalaegerszegen 2094, Letenye térségében pedig 586 álláskeresőt tartottak nyilván.

A nyilvántartott álláskeresők aránya - más néven a munkanélküliségi ráta - augusztus végén 5,4 százalékos volt a megyében, ami az előző havinál 0,1, az egy évvel korábbinál 1,3 százalékponttal alacsonyabb.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma augusztusban közel 700 volt.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett bolti eladókat, irodai adminisztrátorokat, valamint lakatosokat kerestek 20 főt elérő nagyságrendben a munkáltatók az augusztusi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek között tehergépkocsi-vezetők, hegesztők, bútorasztalosok, kőművesek, szakácsok, forgácsolók iránt is jelentős volt az igény.

Augusztusban a nyilvántartásba kerülők, és az onnan kilépők száma is viszonylag alacsony volt, 1200, illetve 1300 fő. A kilépőkből több mint 500-an váltak foglalkoztatottá.

Folytatódott a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők számának mérséklődése is. Augusztus végén 1800-an voltak, közel 700-zal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül továbbra is nagyon alacsony a pályakezdők száma. Augusztus végén 717-en voltak a nyilvántartásban, ami az összes álláskereső 10 százaléka volt. Év eleje óta 620 pályakezdő került be első ízben a nyilvántartásba, 300-an az elmúlt három hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!