Gazdaság

2017.02.03. 12:46

Ömlik az olvadó hó

Zalaegerszeg – Sokan várták már a napsütést a hosszú ideig tartó hideg és az állandó szürkeség után. Tegnaptól erőteljes olvadás indult.

Hajdu Péter

Mit jelent ez, milyen következményekkel járhat? – érdeklődtünk Vaski Endrétől, a vízügyi igazgatóság zalaegerszegi szakaszmérnökség vezetőjétől.

– Az őrszemélyzet fokozottabban figyeli a vízfolyásokat. A szakaszmérnökségünkön húsz dolgozónk látja el az őrszolgálatot. Hozzánk tartozik a Zala vízgyűjtő területe Pakodtól felfelé az országhatárig, tehát minden víz ami a Zalába folyik, például a Sárvíz, ami vasi területről érkezik, és a Mura teljes magyarországi vízgyűjtője – mondja a szakszmérnök.

A zalaegerszegi Csácsi-hegyről tegnap délelőtt úgy ömlött a megolvadt hólé, hogy egy pillanat alatt megtelt a Domb utcai csatorna. Kámán Attila utat nyit a hókásában a víznek az egyik átfolyó előtt Fotó: Pezzetta Umberto

Érdeklődésünkre, hogy mit tapasztalnak a hirtelen olvadás következtében, elmondta: – Jelenleg ez az olvadás csapadékban legfeljebb tíz millimétert jelent, mi azt tapasztaljuk, hogy lassan olvad a hó. Ez jó dolog, mert ahol nincs aláfagyva a talaj, ott sok víz leszivárog a talajba. A vízügyi igazgatóság egyébként az egész vízrajzi hálózatán folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha nagyobb vízmennyiség várható, azt előre jelzik. Jelenleg nincs szükség semmiféle beavatkozásra, de fokozatosan figyeljük a vízfolyásokat. A Zalán még kicsi a víz.

Vaski Endre elmondta, megyénkben a legnagyobb folyó, a Mura áradását kevésbé befolyásolja az itteni vízgyűjtő, a Mura áradása az osztrák vízgyűjtőről befolyó vizektől függ. Egyelőre azonban az osztrák hegyekben hideg van, az ottani olvadást majd csak május felé fogjuk érzékelni.

A mezőgazdaságban szinte mindig örülnek a csapadéknak, hacsak nem okoz belvizet. Utóbbiról azonban nincs szó.

– Mindenképpen jó dolog ez a felmelegedés, az ónos eső nem tett jót a területeknek. A kollégákkal éppen arról beszéltünk, hogy negyven-ötven centi mélyen átfagyott a talaj. Nagyon hosszú volt a hideg idő, ami nem tett jót a vetéseknek. A késői vetésekkel baj lesz, de a gyengébb repcékben is jelentős lehet a kifagyás. A csapadékra nagy szükség van a tavaszi induláshoz, mert kevés a víz a talajban. Decemberben semmi csapadék sem volt, és mifelénk januárban is csak 30-31 milliméter esett, ez nagyon kevés. Sajnos amíg a fagyott talaj felső rétege fel nem lazul, addig a mi dombos vidékünkön nem tud hasznosulni az olvadó hó, mert lefolyik a víz – hallottuk Gáspár Zoltántól, a zalaszentgróti Zal-Agro Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!