Gazdaság

2017.05.26. 11:14

Orbán: tovább növeli a kormány a családi adókedvezményeket

A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek „középpontjába a kétgyermekes családokat állítják” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett fórumon, ahol ismertette a kormány gyermekvállalást ösztönző akciótervét is.

A miniszterelnök a csütörtökön indult Családok világtalálkozója konferenciasorozat megnyitóján kiemelte: a kormány döntése szerint a jelzáloghiteles családok a harmadik gyermekre és a továbbiakra egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni. A kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz. A program részeként a diákhitellel tartozó fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik. A diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is. Orbán Viktor közölte: „soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Bejelentette: a külföldön tartózkodó, vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. A kormányfő kifejtette: 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát. A természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem „a nemzeti ügy”, nem egy európai ügy, hanem „ez az európai ügy”. Hangsúlyozta: népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő. Felidézte: kevesebb, mint 40 év alatt Magyarországon „elfogyott” csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk.

Fotó: MTI

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, hogy felmérje a károkat, betömje a réseket, megerősítse a megroggyant falakat, és a tapasztalatok fényében újjászervezze politikáját, rendezze sorait.

Magyarország minden körülmények között megvédi családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél – mondta. Kitért rá: ma két álláspont ütközik Európában, azoké, akik bevándorlással akarják kezelni a demográfiai problémákat, és a közép-európai, magyar álláspont, amely szerint a demográfiai gondokat saját erőforrásainkra támaszkodva, tartalékainkat mozgósítva, a magunk lelki megújításával kell megoldanunk. Az illegális migráció megállítása csak az egyik oldala az Európa jövőjéért folytatott küzdelemnek, csak akkor ér valamit ez a harc, ha mellé helyezünk egy olyan családpolitikát, amely helyreállítja a kontinensen a természetes reprodukciót – mutatott rá Orbán.

Ezt megelőzően Varga Mihály a Magyar Idők interjújában megerősítette: hatalmas összeget hagy idén az állam azoknál a szülőknél, akik gyermekeik nevelése mellett legális keretek között munkát vállalnak. Az szja-ból és a járulékokból levonható kedvezmények túlléphetik a 270 milliárd forintot is, korábban egy év alatt ekkora összeg még nem maradt a családoknál – mondta Varga. A nemzetgazdasági miniszter is utalt rá, a magyar kormány a családalapítás, a gyermekvállalás támogatására áldoz százmilliárdokat, ezáltal javítva a népesség helyzetét. A köztehermérséklés összege 2016-ban már több mint 250 milliárd forintot tett ki. Ezekután idén túllépheti a 270 milliárdot is.

Kutatóintézetet is alapítanak, hogy legyen elég muníció

Orbán Viktor a fórumon azt is bejelentette, Kopp Mária szellemiségét ideidézve kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Magyarországról vándoroltak ki külföldre a legkisebb arányban a volt szocialista országok közül 1990 óta – ezt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója jelentette be a tegnapi fórumon. Spéder Zsolt egy számításra hivatkozva azt mondta, ha olyan arányban vándoroltak volna ki Magyarországról, mint Lengyelországból, akkor most mintegy 600 ezerrel kevesebb ember élne hazánkban.

 

 

 

Mediaworks-összeállítás Forrás: bama.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!