Gazdaság

2011.02.12. 11:16

Őszre kész a baromfivágó Pacsán! Letették az alapkövet

Bár a leendő üzem már szerkezetkész, pénteken dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részvételével jelképesen letették a helyi ipari parkban épülő baromfifeldolgozó alapkövét Pacsán.

Hajdu Péter

A beruházásban közreműködő szervezetek, kivitelezők, és a baromfiágazat képviselőinek jelenlétében került sor az ünnepségre, amelyen Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője ismertette a beruházást mozgató előzményeket, s jelenlegi helyzetét. Mint az már korábbi híradásunkból ismert, a feldolgozó létrehozásának gondolata a Zalabaromfi Zrt. felszámolását megelőzően vetődött fel, majd termelői csoportok és takarmánykeverő üzemek összefogásával alakult meg a jelenlegi Zalai Baromfifeldolgozó Kft. A társaság, mint ügyvezetője ismertette, baromfi vágóüzem létrehozására alakult, s 2008-ban pályáztak a vágó építésére, amelyre 415 millió forint támogatást kaptak. A következő évben ismét pályáztak, de azt már forráshiány miatt elutasították.


- A beruházás teljes költségvetése közel 1,5 milliárd forint, és ha megkezdi működését a feldolgozó, közvetlenül 200 dolgozó részére ad munkalehetőséget, ezen kívül 1000-1200 ember számára pedig közvetett módon, beszállítóként teremt munkát. A 3400 négyzetméter alapterületű üzemépületben két vonalban csirke, illetve pulyka vágás történik majd, valamint a szárnyasok továbbfeldolgozása. Szeretnénk a hazai, és a nemzetközi piacokon kapcsolatokat kiépíteni, megalapozni a hosszú távú működésünk feltételeit - mondta többek között Bedő Tibor, hozzátéve, hogy folytatják a pályázást a beruházás megkönnyítése érdekében, és ehhez kérte a vidékfejlesztési tárca vezetőjének segítségét. Peresztegi Imre vezérigazgató, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezetője örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évek recessziós időszaka után ismét termelő üzemet építhetnek.

- Ez a projekt nemcsak a térség számára fontos, hanem nagyságrendjéből adódóan az építési piac élénkülését is hozhatja - mondta a vezérigazgató.

Majd közölte, hogy a zöldmezős beruházá során mintegy háromnegyed év alatt fel fogják építeni a 4000 négyzetméternyi teljes alapterületű létesítményt, amely üzemcsarnokot, iroda- és szociális épületrészt foglal magában. Ehhez megépítik a teljes közmű infrastruktúrát és az üzemi utakat. - A ZÁÉV ezt a projektet szeptemberben átadja a megrendelőnek - közölte Peresztegi Imre.


Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a város, a megye és a Dunántúl léptékében is nagy jelentőségűnek nevezte a beruházást, amely hozzájárul ahhoz, hogy megmaradjon, erősödjön a vidék.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, mint ünnepi beszédéből kitűnt, az összefogás ereje kapta meg elsősorban.

- Nagyon fontos, hogy legyenek beruházások és munkahelyek, amelyek erősítik a magyar mezőgazdaságot, a feldolgozóipart és a vidéket, hiszen mindegyik nagyon komoly gondokkal küzd - említette a miniszter, majd emlékeztetett a baromfiipart az elmúlt években ért csődökre.

- Azért is jó érzés itt lenni, mert olyan beruházás tanúi vagyunk, amely a beszállítók, termelők, takarmányelőállítók összefogásával valósul meg. Alapvető gond ma az országban, hogy a termelők magányosan vívják a túlélésért a küzdelmüket a természeti csapásokkal, a szervezett kereskedelmi láncokkal. A pulyka- és csirketermelők összefogása mintaértékű az ország más részei számára is... Ahol nincs meg ez a kohézió, előbb utóbb mindenki vesztes lesz - mondta egyebek között a miniszter, akinek részvételével sor került az alapkőletételre. Egy acél kapszulában dokumentumokat, köztük egy Zalai Hírlapot helyeztek a föld alá.


Információk:
● 2008-ban a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, a Zala-Cerealia Kft., és az Első Zalai Takarmányipari Kft. alapította a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t.
● A vállalkozás 250 millió forint törzstőkével jött létre.
● Az alapító termelői körbe 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozik.
● Az üzem tervezett éves kapacitását 800 ezer pulyka és közel 3 millió csirke vágására, feldolgozására méretezték.
● A pacsai üzem szinte az egész Dunántúlról fogadja majd az árut, jelenleg a beszállítókat és a termelés finanszírozását szervezik.



Kapcsolódó cikkünk:
Újraéled a zalai baromfiipar! (látványtervvel)



Zalabaromi-ügy - Olvassa el dossziénk cikkeit! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!