Gazdaság

2017.02.22. 16:23

Trágyázás: A héten a repce felével, a gabonák 25-30 százalékával végeznek

Pölöskefő – A tavasz közeledtének biztos pontja, hogy megindult az év eleji tápanyag utánpótlás, a vetések fejtrágyázása a földeken.

Hajdu Péter

– A tartós fagyok miatt sajnos nem tudnak a tervezett ütemben haladni a gazdák a tavaszi munkálatokkal. Ezen a héten a repce fejtrágyázásának várhatóan 50-60 százalékával tudnak végezni a gazdák. A gabonáknál ez az arány 25-30 százalékra tehető. Február vége, március eleje lenne az ideális időszak a tavaszi árpa és a zab vetésére, azonban a talajállapot miatt ez is késni fog – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke, akitől a tavaszi mezőgazdasági munkák zalai helyzetéről érdeklődtünk.

Hozzátette, vannak még olyan területek is, ahonnan belvizet jeleztek a mezőgazdasági termelők. Folyamatban van a metszés a gyümölcsösökben és szőlőkben, a szőlő metszésével már 90 százalékban végeztek.

– Összességében azt mondhatjuk, hogy a gazdálkodók sajnos nem tudták eddig a tervezett ütemben elkezdeni a tavaszi munkákat, a fejtrágyázást sokan a hónap végére tervezik, abban bízva, hogy a talaj szárazabb lesz addig.

A pölöskefői határban tegnap kezdték el 83 hektár területen az őszi búza fejtrágyázását: Horváth Ádám traktoros pétisóval tölti gépe tartályát Fotó: Katona Tibor

– A dombos területeken lokálisan, szórványosan kezdődtek a munkák, ahol lazább a talaj, és ahol lefolyt a víz. Az alacsonyabban fekvő, sík területek a megyében egyelőre nem teszik lehetővé a gépi munkákat. Néhány termelő erőlteti, igyekszik minél korábban elvégezni a műtrágyázást, és okkal. Ugyanis a meteorológia a következő napokra 5-20 milliméter közötti esőt jelzett. Azt követően még nagyobb lehet késés. A jelenlegi helyzetben létezik egy fajta kockázat. Dönteni kell, mi a fontosabb. Az ilyenkor elkerülhetetlen taposási kár elkerülése, vagy az, hogy a tápanyag minél korábban kint legyen a földeken. Nagyon bízunk abban, hogy tartósan jó idő lesz, azt tapasztaljuk, hogy a napi középhőmérséklet folyamatosan emelkedik – mondta Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum vezetője.

Az integrátor cég vezetője elmondta, hogy a megtartott határszemlék során egyelőre nem észleltek a repcében és a búzában fagykárt.

– Az utóbbi, egy hetes magasabb, napi öt-tíz fok körüli hőmérséklet azt eredményezte, hogy a repce elkezdett növekedni, a középső része zöldell. A búzáknál ez az indulás még nem tapasztalható, de a színváltozás már igen, és ez a helyzet az árpa táblákon is. Érződik, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tavasz – mondta a szakember.

Nem könnyű megfelelni a természetnek és a szabályoknak is

A Helyes Gazdálkodási Gyakorlatba foglalt jogszabályok szerint február 15-e után lehetett megkezdeni a műtrágyák kiszórását, akkor, ha a talaj már nem fagyott, és nem volt rajta összefüggő hótakaró. Gyakorlati szempontból fontos még megvárni, hogy a talaj megfelelően kiszikkadjon, mivel a sáros, nedves talajon a munkagépek jelentős taposási kárt okoznak. Ugyanakkor egyre sürgetőbb a tavaszi vetések előtti tápanyagutánpótlás, illetve az őszi vetések fejtrágyázása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!