Gazdaság

2017.06.11. 16:20

Rotyog majd a lekvár az üstben

Nagy hasznát veszik Kerecseny zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemében a nemrégiben vásárolt elektromos főzőüstnek.

Szabó Zsófia

A szerkezetet a hőkezelés és a csírátlanítás során is kamatoztathatják.

Közel egy éve büszkélkedhet a település saját savanyító-manufaktúrával , ahol az önkormányzat földjein termelt zöldségeket, gyümölcsöket tartósítják. A feldolgozót, ahol közfoglalkoztatottak látják el a szükséges teendőket, a Start Mezőgazdasági Program jóvoltából hozták létre.

Mismás Anikó közfoglalkoztatott az önkormányzat földjén termelt epret készíti elő feldolgozásra. Lekvár fő a gyümölcsből az új és korszerű, százliteres üstben
Fotó: Szabó Zsófia

- A gyorsabb munkavégzéshez elengedhetetlen volt az üzem gépiesítése - így Réti Alfréd, Kerecseny polgármestere. - Ipari szeletelőink, paradicsom passzírozó eszközünk és vákuumcsomagolásra alkalmas berendezésünk már régebb óta van s egy tizenhét literes lekvárfőző üstünk is, amit azonban kinőttünk: sok gyümölcs és zöldség termett. Utóbbiból savanyúságot is készítettünk - a dunsztos üveg csírátlanításában, azaz sterilizálásában hasznosítottuk az üstöt. Míg a bogyós és csonthéjas gyümölcsökből lekvárt főztünk - mondta a község vezetője.

Eperből is szépen termett, amelynek tartósításához kicsi lett volna a régi üst.

- Ezért gondolkodtunk már előre - árulta el a polgármester. - Több mint egymillió forintból - szintén a mezőgazdasági munkaprogram által nyújtott támogatásból - vásároltunk egy újabb, százliteres üstöt. A duplafalú, rozsdamentes acél tartályhoz egy többfunkciós elektromos panel kapcsolódik, amelyen állítható a hőfok és a keverőszerkezet működése is - részletezte a falu vezetője.

Ahogy azt is: újabb eszköz beszerzését tervezik a jövőben, ami szintén nagy segítséget nyújtana az üzemben. Egy burgonyakaparó gépre nagy szükségük volna, ugyanis több hektáron termelnek krumplit. A nagy mennyiségű zöldség bizonyos hányadát letisztítanák az eszköz segítségével, majd a szeletelőkkel cikkelyekre vágnák és fagyasztott hasábkrumpli formájában mélyhűtenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!