Gazdaság

2016.08.23. 15:18

Sárkányszelídítők címmel tartja nyári egyetemét a KÖVET egyesület

Keszthely - Közgazdaságtani szempontok mentén azt vizsgálják, hogyan lehet kicsit jobbá tenni a világot.

Keszey Ágnes

Fenntarthatóság, gazdasági rendszerek, emberkép, a gazdasági növekedés természetes határai, evolúció. túlnépesedés, túlfogyasztás, menekültek – néhány téma a Sárkányszelídők nyári egyeteméről.

- Azt boncolgatjuk, hogyan lehetne olyan gazdasági rendszert létrehozni, amely a környezetet kevésbé teszi tönkre, több igazságot és egyenlőséget biztosít a szegényeknek és a jövő generációinak - összegezte dr. Tóth Gergely szervező, a Követ egyesület főtitkára. Jelképekként a Gyűrűk ura szereplőit hívta segítségül az öt napos programhoz.

- A sárkány annak a rossz rendszernek a szimbóluma, melynek mindnyájan részei vagyunk. Nem legyőzni és megölni akarjuk, mert akkor mi is meghalnánk. Nem akarjuk elveszteni a sok jót, gazdagságot, amit körülvesz minket, viszont meg kell szelídíteni, hogy ne legyen olyan gépies és emberellenes, ami ennyire túlnő rajtunk.

A nyári egyetem kezdetén rövid beszélgetés után mindenki a mellette lévőt mutatta be. Képünkön Kovács Gyöngyi és Gyöngyösi Emese, jobbra Tóth Gergely

A szimbólumok között ott vannak a hobbitok is, természetesen példaként.

- Számomra azt a kis vidéki gazdaságot jelenti, ami régen működött. Nem hívta környezettudatosnak magát, de a rendszer keretein belül maradt. Pusztán azzal, hogy kicsi és helyi léptékű volt, fenntartható volt a világ. A tündérekkel is foglalkozunk, akiknek át kell fordítani a világot jobb irányba és harcolni a rossz ellen. Szeretnénk ilyeneket faragni a résztvevőkből - részletezte a szakember. Előadások szólnak a felelős vállalati magatartásról és működésről is. dr. Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa pedig az emberekre és tájhoz fűződő viszonyukra erőteljesen ható vívmányokról szól, melyek szerinte túl sok hosszútávú nehézséget és kihívást jelentettek, s többségükre azóta sincs megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!