Gazdaság

2016.01.27. 13:35

Szépek a vetések, de még csapadék kellene

Kifejezetten jó állapotban vannak az őszi vetések, kedvezően hatott a növényi kultúrákra az utóbbi időszak csapadékos időjárása.

Hajdu Péter

Erről a napokban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár nyilatkozott a hét elején egy szakmai rendezvényen. Az államtitkár kiemelte, hogy az országban mintegy 970 ezer hektáron elvetett őszi búza állapota többségében kedvező. Őszi árpát 238 ezer hektáron vetettek, őszi káposztarepce összesen több mint 230 ezer hektáron került a földbe. Ezek a vetések is kedvező állapotban telelnek át. A földművelési tárca államtitkára arról is tájékoztatott, hogy a gazdálkodók ez idáig nem jeleztek kirívó problémákat a belvízzel kapcsolatban. Jelenleg a mezőgazdasági munkák szünetelnek, az ősszel elvetett állományok nyugalomban vannak.

Az iránt érdeklődtünk zalai agrárgazdasági szakemberektől, hogy megyénkben is hasonlóan kedvező-e a helyzet, eddig hogyan teleltek az őszi vetések?

– Kielégítőnek tűnik a vetések jelenlegi állapota. Az őszi káposztarepce esetében ez részben annak köszönhető, hogy sikerült kellő időben elvetni, megerősödtek a tövek, és sikerültek az őszi gyomirtások is. Az ősszel egyszer nagy mennyiségű csapadékot kaptunk, ami nagyon kellett, utána pedig szakaszosan kevés érkezett. A télen hó formájában lehullott csapadék különösen kevés volt, ezért összességében túlzott lelkesedésre nincs okunk. A téli csapadékfeltöltődés az eddigi mennyiségében még nem elég. Az lenne a kívánatos, hogy folyamatosan érkezzen a csapadék, amit a talaj befogad, és a tavaszra elég legyen – közölte érdeklődésünkre Balogh Rudolf, egy baki agrárcég vezetője.

Balogh Rudolf: - Kielégítőnek tűnik a vetések jelen állapota, de még hiányzik a csapadék
Fotó: Pezzetta Umberto

A csapadék kapcsán még hozzátette, a megyében talán a Muravidék kivételével 550-600 milliméter volt a lehullott éves csapadék, s hiába jött ősszel bővebben, az éves mennyiség a megye területének 70-80 százalékán jóval kevesebb volt az átlagosnál, kevesebb, mint ami elegendő tartalékot jelentene a közelgő tavaszi induláshoz. A talaj mélyebb rétegei még szárazak, befogadnák a vizet. Ehhez arra lenne szükség, hogy a talaj felengedésekor több alkalommal is, szakaszosan 20-30 milliméter mennyiségű víz, csendes eső jusson a mélyebb rétegekbe.

– A tél eddigi részében néhányszor már váltakozott a hideg és a meleg, a közelmúltban előfordultak mínusz 8-10-12 fokos fagyok is a szántókon, majd ismét megenyhült az idő. Ez a hőmérséklet váltakozás még nem okozott gondot, nem tapasztaltunk a vetésekben felfagyást. A decemberi meleg veszélyesebb volt, decemberben előfordultak plusz tízfokos napok, s fennállt a veszélye, hogy beindul a vegetáció. Szerencsére az év végével megjött a hideg időszak.

A szakember hozzátette, hogy mivel az ősz kedvező volt, a termelők bőségesen el tudtak vetni. Kihúzódott a jó idő, ezért a későn vetett, kukorica után vetett búzák is meg tudtak erősödni. Mint mondta, az árpavetések is nagyon jó állapotban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!