Gazdaság

2017.05.29. 18:35

Több a szezonális munka és a közfoglalkoztatott Zala megyében

ZALAEGERSZEG Április végén 8003 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya. Ez az előző havinál közel 1300 fővel, 14 százalékkal kevesebb. Az egy évvel korábbitól pedig több mint 800 fővel, 10 százalékkal marad el.

Hajdu Péter

Mint a munkaerő-piaci elemzésben kimutatták, a csökkenés egyik oka, hogy a megyében élénkült a szezonális foglalkoztatás. Továbbá ezen kívül is magas volt az áprilisban bejelentett új álláshelyek nagyságrendje, és a közfoglalkoztatásban részt vevők száma is mintegy 700 fővel bővült. Megyén belül valamennyi járásban csökkent az álláskeresők száma az előző havihoz képest.

Mindezt figyelembe véve a nyilvántartott álláskeresők aránya április végén Zala megyében 6,3 százalék volt, ami a márciusinál egy százalékponttal alacsonyabb. A mutató értéke a keszthelyi, a lenti, valamint a zalaegerszegi járásban tartósan a megyei átlag alatt van, s hosszú ideje a letenyei járásban a legmagasabb.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma áprilisban több mint 1100 volt, ami átlag felettinek számít. A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozásúak mellett bolti eladókat, kőműveseket, pincéreket és kárpitosokat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók az áprilisi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, forgácsolók, termék-összeszerelők, hegesztők, lakatosok és szakácsok iránt is magas volt az igény.

 

Áprilisban 1200-an kerültek az álláskeresők nyilvántartásába, míg az onnan kikerülők száma 2500 volt. A belépők száma 1300 fővel alacsonyabb, a kilépőké közel ezerrel magasabb volt a márciusinál. A belépők között továbbra is csak alig több mint 100 fő volt olyan, aki korábban még nem szerepelt a nyilvántartásban. A kilépők közül 2000-en váltak foglalkoztatottá, többségük közfoglalkoztatott lett, de támogatás nélkül is több mint 600-an jutottak munkához áprilisban.

A tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők száma ismét csökkent. Április végén - a márciusinál 50-nel kevesebben - 1800-an voltak, ami 500-zal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A részarányuk az akkori 26 százalékról 22 százalékra esett vissza.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is tovább mérséklődött. Április végén 648-an voltak, ami az összes álláskereső 8 százaléka. A márciusinál 100 fővel, az egy évvel korábbinál csaknem 300-zal alacsonyabb a számuk. Az év első 4 hónapjában 220 pályakezdő került újonnan a regisztrációba, ami 50-nel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A KSH lakossági megkérdezésen alapuló negyedévenkénti munkaerő-felmérése szerint Zala megyében 2017. első negyedévében a foglalkoztatottak átlagos száma 122 200 fő volt, ami az elmúlt évek kimagaslóan legmagasabb első negyedévi értéke. Az egy évvel korábbinál 5700 fővel, 5 százalékkal volt több a foglalkoztatott ebben az időszakban. A foglalkoztatási ráta a 2016 első negyedévi 63,6 százalékról 67,8 százalékra nőtt, és magasabb már az országos átlagnál is - tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!