Gazdaság

2017.03.12. 14:25

Túlélte a telet a szőlő

Zalaegerszeg - Nem kell pánikolni, a szőlő kibírta a kemény telet - summázta véleményét a Keresztury VMK-ban tartott hagyományos tavaszköszöntő borbírálaton a Sabján Károly kertészmérnök vezette szakértő zsűri.

Fincza Zsuzsa

Feltéve persze, tették hozzá, ha beérett a vessző. Előfordulhat ugyanis, hogy a tavaly tavaszi fagy után kihajtott venyigéknek ez nem sikerült, s a gyengék károsodhattak. Sabján Károly szerint nem kell elkapkodni a metszést, ajánlott megvárni, míg beindul a vegetáció és már biztosan látszik a rügyek állapota. Erőss Antal agrármérnök, a zsűri állandó tagja mindenesetre már nekiveselkedett a metszésnek, biztosra mehetett, kettévágott néhány rügyet és szinte valamennyi egészségesnek bizonyult. S ez szerencsére nem csak Zalaegerszeg környékére jellemző, Sorok Pál zalaszentgróti borász hasonló tapasztalatokat szerzett a zalabéri hegyen lévő 1200 négyzetméteres, zömmel olaszrizlingből és zweigeltből álló szőlőskertjében.

Az idén a szokásosnál is nagyobb merítést vett górcső alá a megyeszékhely környékén termett borokból a tisztelt zsűri. A főszervező, a borversenymozgalom zalai elindítója, a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület ugyanis szövetkezett a városban ténykedő Mezőgazdasági Nyugdíjasok Egyesületével, és első nekifutásra ők is hoztak 7 üveggel a termésük javából. S immár több évtizedes hagyományként a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének jóvoltából a híres muravidéki nedűkbe is belekóstolhattak a zalai borbírálók. Így a három egyesülettől összességében 28 fehér- és 18 vörösborról alkotott véleményt a zsűri.

A zsűri nem talált "kerítésszaggató", hibás bort a felhozatalban. A képen (b-j) Erőss Antal, Sabján Károly, Sorok Pál, mögöttük Kulcsár Teréz, jobbról pedig Császár Lajosné
Fotó: A szerző

És nem csak úgy átabotában. Minden egyes bor milyenségét alaposan megvitatták. Elsőként egy rizlingszilváni került a poharakba: dicsérték az ízét, a küllemét, a második, egy vegyes fehérbor is elnyerte a zsűri tetszését: tiszta, jól kezelt, zamatos jelzővel illették - mindkét esetben az ezüstéremre elegendő pontra értékelték. A harmadik, szintén egy vegyes fehér, a küllemével azonnal sikert aratott: szép a színe, tükrös, ám az íze egysíkú, vissza is léptek a bírálók a másodikhoz: lehet, hogy megkapja az aranyat? A 6. íztelen volt, a 7. szép tükrös, de kemény, túl savas, kaparós, a 8. viszont kicsit "fülledt" - a zsűri elnöke szerint a gazda kicsit későn fejtette le a borát -, ez utóbbi nedű körül egy kisebb, építő jellegű vita is kialakult az ítélő grémiumban... S ez így ment mind a 46 üveg bor elbírálásánál. Summa summarum, a zsűri szerint a tavalyi év a vörösboroknak kedvezett leginkább: ugyanúgy 11 arany minősítést kaptak mint a többségben lévő fehérek. Amolyan kerítésszaggató, hibás bor egy sem akadt a felhozatalban.

A legtöbb aranyat a vörösboraival Norsics Ferenc zsebelte be: a Jánkahegyen, az Ördöngős-völgyben termett az a cabernet sauvignon és az a sokak által agyoncsepült otelló szőlő, amelyik külön-külön és cuvée-ben is a legjobbak közé került. Lehet-e az otellóból aranyérmes bor? Naná! Ha úgy kezeli, mint Norsics Ferenc, leszemezi, darálás után kiszedegeti belőle a legapróbb kacsdarabot is, a mustot három hétig engedi forrni a héján, méghozzá zárt edényben, hogy ne oxidálódjon és az illatok az egyéb hasznos anyagokkal el ne illanjanak. Préselés után az érleléshez tölgyfahordó dukál. Norsics gazda szerint minimum hat hónap kell ahhoz, hogy egy bor "kész" legyen, örvendetes, jegyezte meg, hogy a zsűri meglátta az egy kicsit nyers borban is az aranyat..

A csenteiek is elégedetten térhettek haza Zalaegerszegről: az öt mintából Simon Jenő, Trojak Ladislav, Pansic Ivan és Ivanic Stanko fehérbora aranyat kapott, de Gál László ezüstérmes szürkebarátját is dicsérte a zsűri. Farics Dorisz, a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének elnöke elmondta, közösségüknek a lendvai és a szomszédos falubeli borászok is tagjai, sőt még mariboriaknak is van feléjük birtokuk. Körükben a rajnai és az olaszrizling, a furmint, a cauvignon és a pivon blanc a legnépszerűbb. Remek a kapcsolatuk a zalaiakkal, Zalaegerszeg mellett Lenti, Letenye és Sármellék versenyeire is elviszik a boraikat és természetesen maguk is rendeznek megmérettetést, ahol a zalai barátaiknak is ott a helyük. Bár a Muravidéken az édesebb nedűk keresettebbek, a kiforrott, száraz borokat kedvelő zalaiak körében is szép eredményeket érnek el. A csentei szőlészkedők is derűlátóan indulnak a szezonnak, mint Dorisz elmondta: a tagok nem panaszkodtak betegségre, egyéb gondra, s eddig úgy néz ki, a tél sem viselte meg a szőlőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!