Gazdaság

2017.03.17. 16:02

Oltani és metszeni - szakmai nap szőlősgazdáknak, kertbarátoknak

Barlahidán oltónapot, Cserszegtomajon metszési szakmai napot tartottak pénteken. Az utóbbin, a Georgikon Kertészeti Tanszékének rendezvényén elhangzott: a metszőollóval megalapozzuk az őszi szüretet.

Gyuricza Ferenc

A metszés fortélyai mellett számos, az ültetvényeket fenyegető veszélyről és az ezek ellen való védekezésről is hallhattak a szőlősgazdák a a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszéke  és partnerszervezetei áltat szervezett szakmai napon. A résztvevők ismerkedhettek a szőlő szaporítóanyagokkal, ötleteket kaptak, hogy ezek vásárlása során mi mindenre figyeljenek, hogyan ültessék el, valamint növényvédelmi tanácsokat is kaptak. Így például az ültetvényeket megtizedelő, jelentős terméskiesést okozó szőlőtőke-elhalás: a fás részek megbetegedése is szóba került, melyet gombafajok okoznak.

– Ezek ellen csak preventív jelleggel lehet védekezni. Fontos, hogy milyen szaporítóanyagot ültetünk el. Metszési időben nagy figyelmet kell fordítani, hogy mekkora sebfelületeket ejtünk a növényen és milyen sebkezeléseket végzünk – emelte ki az előadások egyik témáját dr. Kocsis László, a kertészeti tanszék vezetője.

Az egyetem cserszegtomaji szőlőtelepén metszési bemutatót is tartott dr. Kocsis László
Fotó: Keszey Ágnes

– Fókuszáltunk arra is,  hogy Zala megyében megjelent a fitoplazma és ennek közvetítője, a kabóca ellen hogyan lehet hatékonyan védekezni. Az évek óta problémát jelentő lisztharmat elleni kezelések fontossága is említésre került és nem maradt ki a peronoszpóra és a botritisz sem. – részletezte a szakember. Figyelmet szenteltek a tápanyag-gazdálkodásra, mert a növényvédelem, a technológiák precíz, pontos betartása mellett ez is alapvető, hogy az ültetvények egészségesek legyenek. A metszésről pedig gyakorlati bemutatót láthattak a szőlősgazdák.

– Ezzel befolyásoljuk, hogy milyen tőkeformát tudunk kialakítani, ezt hogy tudjuk fenntartani és hogy a termesztés szempontjából a legcélszerűbb legyen, mennyi hajtás és hol lesz a szőlőtőkén. Ez már összefüggésben van a növényvédelemmel is, hiszen egy szellősebb lombozatot könnyebb megvédenünk. A  meghagyott rügyek számával a termésmennyiséget a metszőollóval nagyjából behatároljuk ebben az időben – hívta fel a figyelmet dr. Kocsis László.

Darázsi Zsolt gyümölcsész (jobbra elöl) nemcsak előadást tartott Barlahidán, de a gyakorlatban is bemutatta az oltás folyamatát
Fotó: Gyuricza Ferenc

Barlahidán a tavaly alakult Kertbarát Kör szervezésében oltónapot rendeztek tegnap. Darázsi Zsolt gyümölcsész, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke rövid előadást tartott a térség őshonos gyümölcsfajtáiról - egy részük már nehezen lelhető fel. Mint mondotta, az alapítvány egyik célja ezek felkutatása, illetve a génállományuk megőrzése. Arra is kitért, hogy a Göcsej nagyon gazdag volt gyümölcsökben - körtéből szinte többfajta található itt, mint máshol az egész világon együttvéve. Ezt követően pedig gyakorlati bemutatót tartott az oltásról.

Az oltónap megszervezését ezért is vállalta a civil szervezet, mert a település is csatlakozott azokhoz a közösségekhez, amelyek tündérkerteket, gyümölcsészeti génbankokat hoztak létre. A barlahidai tündérkertbe 90 csemete került. A többségük körte, de vannak különlegességek is, például naspolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!