Gazdaság

2015.09.26. 15:22

Szüret: mennyiség szerint rekordévre, minőségileg jó közepes esztendőre számítanak a borászok

Jól jártak azok a gazdák, akik nem siették el a szüretet, ugyanis a szeptember végéig tőkén hagyott termés leve igen magas cukorfokot mutat. A savak viszont gyengék, ezért a minőséget tekintve közepes évre számítanak a borászok.

Gyuricza Ferenc

A csörnyeföldi hegyen, Varga Tünde birtokán népes csapat szorgoskodott, a családtagok mellett barátok és munkatársak is segítették leszedni a szőlőt. A szüret vélhetően egész nap eltart, hiszen a körülbelül 0,2 hektáros terület régen hozott ilyen gazdag termést.

– Kicsit tartottunk az időjárástól, mert tegnap egész nap esett az eső, de a szombat eddig szerencsésen alakult – fogalmazta meg a tulajdonos. – Eleve erre a napra terveztük a szüretet, hiszen borszőlőnk van, a szürkebarát, a kövidinka és a chasselas pedig általában erre az időszakra érik be. A mennyiségre most nem lehet panasz, a minőséget pedig majd meglátjuk.

Friss mustot kóstol a zalalövői Borbarát Kör elnöke, Galambos László (balról), valamint a civil szervezet titkára, Vertetics László (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is úgy vélekedik, hogy nem volt indokolt a szüretet a megszokottnál sokkal korábban megkezdeni, mivel a nagy melegben úgyis védekezik a szőlő.

– Amikor az ideihez hasonló kánikula alakul ki, akkor a szőlő a nyár közepén kilevelezik, így szabályozza önmagát – magyarázta a borász. – A termés tehát nem érett be sokkal korábban, a korai szőlő esetében legfeljebb tíz nappal volt indokolt korábban leszedni a termést, a késői érésűeknél még annyival sem.

Simon Zoltán azt is hozzátette: aki nem sietett a szürettel, az jól járt, hiszen nagyon jó, akár 18-20 cukorfokot is el lehetett így érni, ám a savak gyengék. Főleg azoknál, akik a nyári hónapokban a lelevelezték a szőlőt. Akik viszont odafigyeltek erre, azok jó minőségben bízhatnak.

Szombat délelőtti szüret a csörnyeföldi hegyen, Varga Tünde birtokán. A kép előtérében Jurkó Noémi, a tulajdonos lánya mutat egy szép fürt szőlőt. Mögötte a munkába szintén besegítő családtagok, barátok és ismerősök. Szükség is van a szorgos kezekre, a kedvező időjárás miatt ugyanis bőven termett a tőkéken (Fotó: Gyuricza Ferenc)

– A mennyiség sem alakult rosszul, de sok a vadkár – sorolta tovább Simon Zoltán. – Tudunk madárkárról is, de az csak ott jelentős, ahol a birtokok közelében elhanyagolt területek vannak, a vaddisznók viszont sok helyen lemarcangolták a termést, vagyis az általuk okozott kár meghaladja a korábbi éveket. Zalalövő környékén is elégedettek a gazdák, többségük már befejezte a szüretet. Galambos László, a helyi Borbarát Kör elnöke szerint a fehér szőlőnek a 80-90 százalékát már biztosan leszedték a várost övező területeken.

– A mennyiséget illetően ez az év rekordtermést hozott, a minőség terén pedig jó közepes esztendőre számíthatunk – folytatta az elnök, majd arról beszélt, hogy a gazdák elmondása szerint legalább 16-17 cukorfokot mutat mindenkinél a mérő.

– Csapadék szempontjából kifejezetten kedvezett a szőlőnek az év – folytatta Vertetics László, a Borbarát Kör titkára. – A pünkösdi csapadék kellett a növény fejlődésének, a nyári meleg, száraz idő pedig nemcsak a növény fejlődését és a termés beérését segítette elő, de a gombabetegségek elkerüléséhez is hozzájárul. Mindössze egy kevéske lisztharmat jelentkezett ezen a területen, mást ezúttal nem tapasztaltunk. Így permetezni sem kellett annyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!