Gazdaság

2015.05.27. 15:11

Támadnak a kártevők - A melegedés meghozza a fertőzéseket is

Az enyhe tél kedvezett a növények károsítóknak, de az elmúlt hetek lehűlése visszafogta őket.

Hajdu Péter

A bő csapadék és az ismételt, várható felmelegedés veszélyhelyzetet alakít ki a gyümölcsösökben, kiskertekben is.

Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc és Talajvédelmi Főosztály osztályvezetője hívta fel erre érdeklődésünkre a figyelmet. Külön kitért a szőlőre, amiben nagy mennyiségű fertőző anyag telelt át, s mint mondta, beleszámítva a tavalyi lisztharmat járványt, már kialakulóban van egy közepes lisztharmat fertőzés, továbbá a csapadék és a várható felmelegedés hatására a peronoszpóra megjelenésére is számítani kell.

– A tavalyi tapasztalatok alapján javasoljuk, hogy a szőlőben legalább három alkalommal iktassunk be egy szisztemikus, azaz felszívódó készítményből álló, kontakt permetszerrel kiegészített védekezési blokkot – javasolta a szakember, hozzátéve, ez azért is fontos, mert a szőlő legérzékenyebb időszakában, közvetlenül virágzás előtt áll. Meg kell figyelni, hogy nincsenek-e levélatkák, amiket a fejlődésben elmaradt hajtások jeleznek. Elmondta, az utóbbi években a tripszek (repülő, szivogató rovarféleségek) is kezdenek a szőlőben megjelenni. Megindult a szőlőkabóca kelése is. Az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegség terjesztésében szerepet játszó a rovarkárosító megyeszerte elterjedt. Június közepe táján mindezekre figyelemmel már rovarölő szert is érdemes használni, de a méhek védelme érdekében csak azh esti órákban.

Virágzik a málna, továbbá érik az eper, mindkét bogyós érzékeny szürkepenészre. Az eper esetében tehát már kerülni kell a permetezést, vagy rövid, háromnapos élelmezésegészségügyi várakozási idejű permetszert kell választani a védekezéshez. Hatásos a sorközök felületének takarása, amivel megelőzhetjük a rothadást előidéző sárfelverődést.

Ebben az időszakban felszívódó és kontakt hatású növényvédő szerek együttes alkalmazása javasolt

Az alma- és körtefák esetében a varasodás okoz veszélyhelyzetet, e gombás betegség spórái már a koratavasztól szóródtak, a jelenlegi egy intenzív fertőzési időszak. Mint a szakember elmondta, elsősorban a megelőzésre kell törekedni, ezért a jelenlegi időszakban ugyancsak két-három alkalommal szisztemikus gombaölő szereket is kell használni annak érdekében, hogy megmentsük a lombozatot mind a varasodástól, mind pedig a lisztharmattól.

Címkék#kártevők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!