Gazdaság

2016.01.26. 19:48

Tavaszra végezni kell a metszéssel

Nagykutas, Pókaszepetk - A kiskertekben még csönd van, majd enyhébb napokon kezdenek metszegetni a hobbikertészek.

Hajdu Péter

Az árutermelő gazdaságokban viszont a keményebb fagyok kivételével egész télen ment a munka, most is csattognak a pneumatikus ollók. Van, ahol már a munka vége felé járnak. Nagykutas határában három cég összesen mintegy 300 hektáron folytat gyümölcstermesztést. A területen alma-, cseresznye- és kajszibarack-ültetvények osztoznak, korán meg kell kezdeni a munkát, hogy tavasszal végezzenek is vele. – A gyümölcsfák metszésével hamarosan végzünk, ez nálunk folyamatos munka, egész éven át metszünk – mondja Farkas Ervin ügyvezető.

– Ugyanis az elmúlt években az alma területének csökkentésével cseresznyét és kajszit telepítettünk. A cseresznyét és a kajszibarackot két részletben metsszük. Az első nyáron megvolt a szüret után, és tavasszal, virágzás idején folytatjuk. Most az almafák metszése folyik, amikor azt befejezzük – ez most már egy-két héten belül megtörténik –, kezdődik a kajszibarack virágzása. A barackosban folytatjuk a metszést, utána pedig a cseresznye következik. Tehát ez azt jelenti, hogy április végéig metszeni fogunk – mondta el a tervezett metszési sorról Farkas Ervin ügyvezető.




Az egyik pókaszepetki központú kft. a szántóföldi növénytermesztés mellett alma-, körte- és meggyültetvényeken folytat gyümölcstermesztést.

– Már december elején elkezdtük a metszést, és a terveink szerint március közepére végzünk az almával és a körtével. Összesen 75 hektáron termelünk almát és 31 hektáron körtét, aminek éppen most folyik a metszése. Valószínűleg a jövő hét végére végzünk is vele, akkor átállunk az almára, folyamatos ez a munka – mondta Pál György ügyvezető. 

A körtefák sorai között ötfős brigádok dolgoznak ebben az időszakban. Traktor áll a fasorok közé, és kompresszorral sűrített levegőt termel. A fák fölött csöveken vezetik a dolgozók szerszámaihoz, a pneumatikus ollókhoz a sűrített levegőt. Csattognak a nagy erejű szerszámok, több centi átmérőjű ágakat is könnyedén vágnak az ollók. 

A gyümölcsösben a metszéssel készítik elő a fákat az idei termésre, de a tavalyi terméssel is van munka. A gazdaságban ugyanis korszerű, ULO-védőgázas hűtőházban tárolják az almát, amit csak akkor visznek piacra, ha jó az ára. A hűtőházban akár nyárig is frissen tudják tartani a gyümölcsöt. 

– Mintegy 1200 tonna almát tároltunk a hűtőházban, a 2000 tonnás hűtőkapacitás egy részét pedig körtével töltöttük meg. A tárolást kevésbé bíró almákat már eladtuk. Most nyitjuk a többi hűtőkamrát is, és néhány olyan fajtát, mint a golden, jonagold, fuji, idared, amelyek tavasszal keresettebbek és jól tárolhatók, most kezdünk értékesíteni. A hazai kereskedelem ellátása mellett exportra is szállítunk. Nem panaszkodhatunk, jó termésünk volt, és viszonylag jó áron megy most az alma, nincsenek értékesítési gondok – közölte az ügyvezető. 

A keresleti piac annak is betudható, hogy tavaly országosan kevés alma termett a szárazság miatt. Ilyenkor mutatkozik meg a korábbi beruházások eredménye. A cégnél csepegtető öntözést építettek ki korábban, ami meghozta az eredményét a gyümölcs méretében, minőségében és mennyiségében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!