Gazdaság

2017.03.22. 07:59

Emelkedhetnek a temetési költségek - akár a halott megtekintéséért is pénzt kérhetnek

Még tavaly decemberében módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet, aminek következtében drágulhatnak a temetési költségek. A szektorban jelenleg is zajlik az átállás.

A jövőben olyan szolgáltatásért is fizettetniük kell a hozzátartozóknak, amelyekért eddig nem kellett. Például a halott megtekintéséért. S ha mindent szabályosan akarnak számlázni, papíralapú áfás számla kiállítására nem biztos, hogy elég lesz 12 oldal...-írja a beol.hu.

A szakma temetkezési konferenciát tartott a fővárosban. A kormányrendelettel kapcsolatosan is sok kérdés felvetődött.

– Növekszik az adminisztrációnk, programot kell venni. Március végére minden vállalkozónak ki kell kalkulálnia azokba az új rovatokba való költségeket áfával terhelve, amiket a szabályozás elvár. Kinyomtattam a listát. Nagyon sok oldal, ami a legenyhébb árakkal számolva is minimum 20 százalékos temetési költségnövekedést okoz a temettetőnek. És azt fogják hinni az emberek, ezt mi akarjuk. Pedig nem. - mondta Czirléné Kovács Tímea tótkomlósi vállalkozó.

A vállalkozó példákat sorolt: a ravatalozó használati díja most több sorra, tételre bontott; a személyi okmányokért, valamint az elhunyt ruháinak az átvételéért, a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködésért, az elhunyt megtekintéséért is pluszköltséget kell számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!