Gazdaság

2016.07.18. 16:20

Tiltott a diabetikus jelölés - A gyártók külön adatban tüntethetik fel a cukortartalmat

Zalaegerszeg - Szerdától hiába keresik a vevők a boltokban az ismert diabetikus jelzésekkel ellátott élelmiszereket, ugyanis ezekkel a jelzésekkel már nem szabad forgalmazni az élelmiszereket.

Hajdu Péter

Július 20-tól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör. A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését - eltűnnek ezek a jelölések.

A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról. A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Vajon mit szólnak ehhez a döntéshez a cukorbetegek, illetve az őket képviselő szervezetek, nem lesz-e nehezebb a számukra megfelelő élelmiszer kiválasztása? Erről kérdeztük Szalai Gábornét, a Zalaegerszegi Diabétesz Egyesület elnökét.

Diabetikus jelölésű élelmiszert mutat Kálóczi Aliz, az egyik zalaegerszegi üzletben, a 20-a előtt beszerzett készlet eladható.

- Dietetikusok véleményét is kértük, én is beszéltem dietetikussal erről az ügyről. Az a véleményünk, hogy jobb lesz ettől a változástól a helyzet. Ugyanis először valóban azt gondolja az ember, hogy ezek a jelölések tájékoztató jellegűek. Valójában nem így van, ugyanis sok cukorbeteg, aki ez ügyben nem tájékozott, azt gondolja, hogy amire rányomtatták, és sajnos nagyon sok termékre rátették a diabetikus jelölést, abból akármennyit ehetnek. Sokan nem számolnak, nem gondolkodnak, nem nézik meg a termék szénhidrát tartalmát. Pedig megnézhetnék, mert már minden termékre rá kell írni az összetételét, azt is, hogy abból mennyi a szénhidrát. Például vannak cukorbetegek, akik képesek megenni egy tábla csokit, mert rá van téve, hogy diabetikus csoki, de ugyanígy a diabetikus nápolyiból. Az ilyen csoki, vagy más termék, ha többet fogyasztanak belőle a megengedettnél, ugyanúgy emeli a vércukorszintet. Azt gondolom, hogy ennek a termékjelölésnek a megszüntetése a cukorbetegek érdekében történik. Mert így legalább megnézik az élelmiszer alkotóelemeit, köztük a szénhidrát tartalmát - mondta érdeklődésünkre Szalai Gáborné.

Dr. Molnár Sándor a Zala Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály főosztályvezető-helyettese érdeklődésünkre elmondta, eddig kizárólag hazánkban létezett a diabetikus élelmiszerek speciális megjelölése.

Szalai Gáborné szerint a cukorbetegek érdekében történik a változás. Fotó: Katona Tibor

- Az uniós rendelet hatására szűnik meg július 20-tól a diabetikus élelmiszer jelölése. Ez a vásárlók és különösen a cukorbeteg vásárlók számára jelent kihívást, mert az említett időpont után gyártott termékek esetében csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tudnak tájékozódni. Különösen fontos ezért felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy ne megszokásból vásároljanak, hanem fokozottan figyeljék az élelmiszercímkén feltüntetett információkat - mondta a fogyasztóvédelmi vezető.

Arra a kérdésünkre, hogy szerdától valóban el kell-e tüntetni az ilyen termékeket az üzletek polcairól, elmondta, a rendelet a július 20. előtt gyártott és beszerzett ilyen termékek értékesítését még megengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!