Gazdaság

2016.10.17. 17:30

Tizenhat új mestert avattak, számítanak rájuk a szakképzésben

Zalaegerszeg – A Kamarák Házában tegnap tizenhat szakember vehette át a szakmák legmagasabb fokozatát jelző mester oklevelet.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tegnap délután mesterlevél átadó ünnepséget tartottak. A kamara fontos feladata a szakember utánpótlás szempontjából is jelentőséggel bíró mesterek képzésének és vizsgáztatásának szervezése. A legutóbbi mestertanfolyamok tizenhat sikeres vizsgázója, autószerelők, szakácsok és kozmetikus vehette át a mesterlevelét. Közülük tíz fő 80 százalékos támogatással, hat pedig önköltségesen végezte el a mestertanfolyamot.

Mazzag Ferenc, a kamara elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke köszöntötték a mestereket. Gratuláltak a szakembereknek, hogy munka mellett a tanulásra fordították idejüket, s a szorosan vett szakmán kívül vállalkozói ismeretekből, pedagógiából is képezték magukat. Hangsúlyozták, hogy az ismereteik átadásában, a jó szakemberek képzésében számít rájuk az ország. A kamara elnöke azt is elmondta, ma már szinte minden szakmában hiány van jó szakemberekből, remélhetőleg a frissen felavatott mesterek nem külföldön, hanem itthon találják meg számításukat. Az új mesterek elmondták az eskü szövegét, majd átvették a mesterleveleket.

Borda Attila, a szakácsmester vizsgabizottság elnöke az oklevelet készül átadni, Mazzag Ferenc pedig (középen) éppen gratulál Sztana Ferencnek a megszerzett mester címhez Fotó: Pezzetta Umberto

A mesterek esküjének szövegét Sztana Ferenc, a Kehida Termál Hotel konyhafőnöke mondta előre, őt is most avatták, s vehette át a mesterlevelét.

– Budapesten kezdtem a pályát, ahol több szállodában dolgoztam, és négy évvel ezelőtt kerültem Zala megyébe. Azóta a kehidakustányi hotelben végzem a munkát konyhafőnökként. Miért szántam rá magam a mesterlevél megszerzésére? Fontosnak tartottam a szakmai fejlődésem szempontjából, és nem utolsósorban azért, hogy a hotelben tanulókkal is tudjak foglalkozni. Ahhoz ugyanis mestervizsga kell. Úgy gondolom, fontos olyan tanulókat kinevelni, akik megfelelő szakmai felkészültséggel dolgoznak a pályafutásuk alatt – válaszolta a szakácsmester a miértre vonatkozó kérdésünkre.

A fiatal mesterrel beszélgetve kiderült, eddigi pályafutása során csak hotelekben dolgozott, és ott is kívánja folytatni a szakmát. E helyszíneken, mint elmondta, számára a vonzerőt az jelenti, hogy egy hotelben reggeltől estig, komplex módon kell a vendéggel foglalkozni.

Kiderült, dolgozott külföldön, és egy elég jó ajánlat ellenére is hazajött.

– Amikor Magyarország látta el az EU elnöki feladatait, meghívtak Luxemburgba, az Európai Bíróság létesítményeit ellátó konyha főnökének. Egy magyar hetet kellett adni, ami alatt az ott dolgozó konyhafőnökökkel ismertettem meg, milyen is a magyar konyha. Aztán felajánlották, maradjak is ott dolgozni. Nem fogadtam el, mert mindig igyekeztem szakmailag fejlődni itthon is, és módom volt olyan fizetésért, olyan szakmai közegben dolgozni, ami megfelel számomra. Megtaláltam itthon a számításomat – válaszolta érdeklődésünkre Sztana Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!