Gazdaság

2017.04.10. 18:40

Több fontos beruházás - Rekordot dönt a főösszeg

Szilvágy - Minden korábbinál magasabb bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a költségvetési rendeletét a göcseji település önkormányzata. A legjelentősebb beruházásnak egy árvíztározó kialakítása mutatkozik.

Gyuricza Ferenc

Minderről a község polgármestere, Péntek Katalin tájékoztatta lapunkat, aki kiemelte: az Ady út végére tervezett víztározó építésének költségei miatt mintegy 87 millió forintot tesz ki a költségvetési főösszeg, s ebből 54 milliót remélnek elnyerni pályázati támogatásként.

- Tervben van még egy nagyobb volumenű beruházás, a községi szennyvízhálózat kialakítása - sorolta tovább Péntek Katalin. - Ez térségi beruházásként valósulna meg, és a lenti telepre csatlakoznánk rá, de csak annak kapacitásbővítését követően.

A Szilvágyért Egyesület tagjai a budapesti Hadtörténeti Múzeumnál, a szombati szakmai látogatáson Fotó: Szilvágyért Egyesület

A polgármester néhány további, kisebb volumenű tervet is említett. Szükség lenne kül- és belterületi utak felújítására, előbbiek esetében zúzalékköves megoldással, utóbbiaknál viszont aszfaltozással. A településkép javítását célzó prog-ram részeként a faluközpontban már elkezdődött az egyik buszváró felújítása, ezt a faluvégi köszöntőtáblák helyreállítása követi. A templomkertbe pedig még ez évben szeretnének Szűz Mária-szobrot állítani. Az önkormányzat indul a zártkerti ingatlanok rehabilitációs pályázatán is, a meglévő tündérkertjüket bővítenék további fákkal, s szükség lenne annak bekerítésére is. Bíznak továbbá a Leader-pályázatok kiírásában is, az önkormányzati hivatalnak helyet adó épület nyílászáróinak cseréje és tetőfelújítása lenne időszerű, ám ezt oly módon szeretnék megoldani, hogy az épület azon részén is elvégeznék ugyanezeket a munkálatokat, amely jelenleg még az ÁFÉSZ tulajdonában van.

A közel kétszáz fős község életében fontos szerepe van a helyi civil szervezeteknek is, melyek szintén terveznek beruházásokat, fejlesztéseket. Ilyen lenne egyebek mellett a helyi sportöltöző felújítása, a tízmilliós program által még az épület energetikai hatékonyságának a növelését is meg lehetne oldani.

- A civil szervezeteinknek több elbírálás alatt álló pályázatuk is van - sorolta tovább a polgármester. - Ezek között szakmai célúak és működésiek egyaránt találhatóak. Szeretnénk a Szilvágyért Egyesület számára egy önálló honlapot kialakítani, az adminisztrációs munka érdekében számítógépet vásárolni. A minap pedig egy már nyertes pályázatnak köszönhetően az egyesület szervezésében budapesti kiránduláson vettünk részt, az 56-os emlékév programja révén került erre sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!