Gazdaság

2017.03.22. 16:56

Több lett az álláskereső - Februárban még nem érvényesült a szezon felszívó hatása

Zalaegerszeg – Február végén 8.271 álláskeresőt regisztráltak Zala megyében. A Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya munkaerő-piaci elemzése szerint az álláskeresők száma 600-zal több volt a januárinál és 1700-zal, 17 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Hajdu Péter

A januárival megegyezően februárban is csak mérsékelten, 100 fő alatti mértékben csökkent a közfoglalkoztatottak száma, így ez csak kismértékben befolyásolta az álláskeresők számának alakulását. Az álláskeresők nyilvántartásba történő beáramlása a téli hónapokban megszokotthoz hasonlóan viszonylag magas volt, ugyanakkor a szezonális kiáramlás még nem indult meg. Így a nyilvántartásból kikerülők száma alacsony volt februárban. Valamennyi Zala megyei járásban nőtt az álláskeresők száma az előző havihoz képest, általában 4 és 7 százalék közötti mértékben. Kivétel a Lenti járás, ahol a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatások egy részének lejárta miatt ennél erőteljesebb volt az emelkedés, közölték a zalai munkaerőpiac elemzői.

A munkanélküliségi ráta február végén 6,5 százalékos volt a megyében, ami a januárinál 0,5 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbinál 1,4 százalékponttal alacsonyabb. A mutató értéke a Keszthelyi, a Lenti, valamint a Zalaegerszegi járásban tartósan a megyei átlag alatt van.

Keszthely körzetében februárban 1184, Lentiben 512, Nagykanizsán 2941, Zalaegerszegen 2436, Letenyén pedig 701 volt a nyilvántartott álláskeresők száma.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett tehergépkocsi-vezetőket, bolti eladókat, targoncavezetőket, irodai adminisztrátorokat és forgácsolókat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a februári új bejelentések alapján. Rajtuk kívül még lakatosok, hegesztők, kőművesek, kárpitosok, varrók és bútorasztalosok iránt is magas volt az igény.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül az elmúlt évben folyamatosan mérséklődött a pályakezdők száma. Február végén 719-en voltak, ami az összes álláskereső 9 százaléka. A januárinál 55 fővel magasabb, de az egy évvel korábbinál 300-zal alacsonyabb volt a számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!