Gazdaság

2016.05.06. 12:02

Több mint tízezer, a bürokrácia csökkentés érdekében született javaslatot továbbítottak már a kormányhoz

Zalaegerszeg – Az országban nyolcadik alkalommal és helyszínen rendezték meg pénteken a Megyeházán a vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokráciacsökkentési program kidolgozása érdekében indított konferenciát.

Hajdu Péter

A Miniszterelnökség, a kormányhivatalok és VOSZ együttműködésével megvalósuló fórumsorozat pénteki zalai állomásán államigazgatási vezetők tartottak előadásokat a kormányprogramban szereplő bürokrácia csökkentés tennivalóiról, a szakképzés  átalakításáról. Az esemény fontos része volt, hogy a megjelent vállalkozóknak is módjukban állt kerekasztal beszélgetésen javaslatokat adni a működésüket hátrányosan érintő bürokrácia leépítéséhez. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntötte a meghívottakat, s elmondta, már régen megfogalmazódott a bürokrácia leépítése iránti igény mind az állampolgárok, mind a vállalkozók részéről, de kellett hozzá a kormány ez ügyben megnyilvánuló elszántsága és számos lépése. A törvények módosítása, a közigazgatás átalakítása, és azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyekkel végre lehet hajtani ezt a programot. A kormánymegbízott elmondta, hogy a vállalkozásokkal tartott konzultációk nyomán több mint tízezer, a bürokrácia csökkentés érdekében született javaslatot továbbítottak már a kormányhoz.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, 2010-től megkezdődött az átalakítás a kormányablakok létrehozásával, létrejöttek a területi közigazgatási szervek, és fontos része lesz az egyszerűsítésnek a szigetszerűen kialakított informatikai rendszerek összekapcsolása. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a szakképzés jelenlegi átalakítási folyamatáról szólva kiemelte, a szakképzést hangsúlyozottan a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően szervezik újjá. Szólt az ingyenes szakmaszerzési lehetőség korhatáremeléséről, a gyakorlati képzőhelyek költségtérítéséről. A megjelent vállalkozásvezetők számos kérdést, javaslatot tettek. Szóba került például, hogy nagy adminisztrációt kell bonyolítaniuk a dolgozókat érintő fizetési meghagyások, végrehajtói letiltások nyomán, noha ezekhez nincs közük. Érdekes volt a problémafelvetés, miszerint az országhatárhoz közeli cégek nem tudnak versenyezni a burgenlandi feketemunkával, továbbá sokszor a közfoglalkoztatás vonja el tőlük a szakképzetlen munkaerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!