Gazdaság

2015.10.07. 09:40

Zalakaroson tartotta jubileumi ülését az MGTE

Zalakaros - Az előző uniós pénzügyi ciklushoz képest tízszeresére nő a megújuló energiaforrások hasznosítására fordítható támogatás összege – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a fürdővárosban.

Horváth-Balogh Attila

Az államtitkár a fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő Magyar Geotermális Egyesület (MGTE) 8. konferenciáján tartott előadást. A konferencia résztvevői – természetesen – a geotermikus energiafelhasználás helyzetéről, lehetőségeiről és az igénybe vehető uniós fejlesztési forrásokról folytattak eszmecserét.


Glattfelder Béla, Szita Gábor, az MGTE elnöke, valamint dr. Katona Gábor, a bányahatóság földtani vezetője a konferencia előtt Fotó: Gergely Szilárd

– A nemzetgazdaság bizonyos területein Magyarországnak kiemelkedő eredményei, illetve lehetőségei vannak. Ilyen például a geotermia – jelentette ki Glattfelder Béla, aki a Nemzeti Megújuló Energia Platform alapító elnöke is. Közölte: a kormány határozata értelmében felülvizsgálták a megújuló energia nemzeti cselekvési tervet és az a döntés született, hogy a következő fejlesztési ciklusban a villamos energiatermelés helyett a hőenergia-termelést helyezik előtérbe. Ugyanis a megújuló villamos energia magas költséggel állítható elő, ami ellentétes a rezsicsökkentés politikájával.

Az államtitkár jelezte: a jövőben a 2007 és 2014 közötti uniós fejlesztési ciklusra betervezett 60-70 milliárd forinttal szemben a következő, 2020-ig tartó időszakra 6-800 milliárdot különítenek el a megújuló energiaforrások hasznosítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!