Gazdaság

2016.02.02. 17:28

Többen vesznek új kocsit, mint tavaly?

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) lapunkhoz eljuttatott piaci előrejelzése szerint 2016-ra 80 ezer új személygépkocsi üzembe helyezését prognosztizálja. Az első tényadat egyelőre a januári helyzetet mutatja.

Hajdu Péter

Ez év januárjában 5567 új személygépkocsit helyeztek forgalomba az országban, ez 14,1 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló időszak eredménye. Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke az év további részére vonatkozóan bizakodásának adott hangot, szerinte a magánvásárlók gyorsuló visszatérése a piacra és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik.

Ugyanakkor az MGE-nél jól látják, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa visszaigényelhetősége miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe.

Az újautó-forgalmazók egy része nem látja ennyire rózsásnak a helyzetet. Amikor az egyik zalaegerszegi autókereskedőnek megemlítettük a kedvező januári adatot, a következőt fűzte hozzá.

– Ez az öt és félezres januári üzembe helyezés nem azt jelenti, hogy idén már ennyi új autót adtak el az országban. Ezeknek a kilencven százalékát tavaly vásárolták, és az év vége körüli vásárlás után nem helyezték azonnal üzembe. Sokkal jobban megérte januárban üzembe helyezni, mert az a forgalmi engedélyben jól mutat, egy évvel fiatalabb autót jelent, ami később, az értékesítéskor jól jöhet – mondta.

Hozzátette, a hazai statisztikát valóban nagyon rontja a külföldről vásárolt használt autók mennyisége. Mivel évek óta kevés új autót vásárolnak az emberek, ezért itthon nagyon kevés vagy nincs is a használtautó-piacon 3-4 éves, kevés kilométeres személygépkocsi. Az eladásra kerülő használt céges autók fiatalok, de nagyon sok kilométert futottak.

Az MGE is megállapította, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését jelenti.

– Nagyon sok használtautó-kereskedő működik, sokan figyelik az internetet, mit lehetne Ausztriából behozni. Annyira megjavítgatják ezeket a kocsikat, hogy egy műszakin átmenjenek, de két év múlva már ismét eldobandó autók lesznek. Véleményem szerint azért lassan megindul az új autók iránti kereslet. Annyira elöregedett az autópark, hogy a vevők egy része rájön, jobb megoldás, ha a kiöregedett autók helyett újat vesz – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!