Gazdaság

2017.08.08. 15:40

Többet költünk nyaralásra? A magyarok egyre nagyobb része utazik

ZALAEGERSZEG Évről évre növekszik a turizmus gazdasági teljesítménye. A tavalyi évről már pontos kimutatások születtek, a KSH lapunknak elküldött elemzése szerint 2016-ban mind a hazai, mind a külföldi forgalom növekedett. Először érdemes áttekinteni a vendégéjszakák száma alapján mért európai arányokat.

Zalai Hírlap

Erről a KSH az Eurostat adatai alapján adott képet, az Európai Unió országaiban összesen 2 százalékos bővülést említve 2016-ban. Tavaly a vendégéjszakák több mint felét négy tagországban töltötték el az utazók. Spanyolországban 454 milliót, Franciaországban 398 milliót, Olaszországban 397 milliót, illetve Németországban 389 millió vendégéjszakát. Az Egyesült Királyságban, az Ausztriában és a Hollandiában regisztrált éjszakák száma egyaránt meghaladta a 100 milliót. A legnagyobb növekedést Bulgáriában és Szlovákiában mérték (15 százalék felett). Bulgáriában 25 millió, Szlovákiában 14 millió vendégéjszaka áll a növekedés mögött. Magyarországon összesen 29 millió vendégéjszakát regisztráltak, 8,1 százalékkal többet, mint az előző évben.

Visszatérve a hazai adatokra, a Központi Statisztikai Hivatal megállapította, hogy 2016-ban folyó áron - a turizmushoz is kapcsolódó kultúra és szórakoztatás mögött - a vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra fordított lakossági kiadások emelkedtek a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal.

Néhány ország vendégforgalma a turisztikai szálláshelyeken, millió vendégéjszakával mérve Forrás: KSH

A hazai lakosság egyre nagyobb hányada engedheti meg magának, hogy részt vegyen a belföldi és külföldi turizmusban. A KSH kimutatásai szerint 2016-ban már minden második honfitársunk tett az év során legalább egy alkalommal többnapos belföldi utazást. Ez több mint 6 százalékponttal magasabb volt, mint az évtized elején. A magyar lakosság növekvő hányada külföldi utazásokban is nagy számban vett részt 2016-ban. Az egynapos utazások száma 8,4, a többnaposaké 11 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest.

A külföldi turisták körében egyre népszerűbb úti célnak számít hazánk. 2010 óta harmadával nőtt a beutazások száma. 2016-ban a turisztikai célú beutazások száma meghaladta a 21 milliót, ami 60 százalékos növekedést jelent az évtized elejéhez hasonlítva. A turisztikai szálláshely-szolgáltatást nyújtó egységek 215 ezer szobát és 683 ezer férőhelyet biztosítottak a vendégek számára.

Az utazások számának emelkedése természetesen növekvő kiadásokat is eredményezett. A magyar lakosság összesen több mint 309 milliárd forintot fordított többnapos belföldi, illetve 545 milliárd forintot többnapos külföldi, turisztikai célú utazásra. Ez 0,5, illetve 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A hazánkba látogató külföldiek kiadásai pedig 7,3 százalékkal, 1725 milliárd forintra nőttek. Az utasforgalmi egyenleg 3,2 milliárd euróval (982 milliárd forinttal) javította a nemzetközi fizetési mérleget, számol be róla a KSH. A belföldi és a külföldi turisták által egyik leggyakrabban igénybe vett szolgáltatás a vendéglátás. 2016 végén a Magyarországon nyilvántartott 52 ezer vendéglátóhely közül 46 ezer kereskedelmi vendéglátóhelyként működött, ebből több mint 3 ezer kereskedelmi szálláshelyen. A kereskedelmi vendéglátóhelyek 896 milliárd forint árbevételre tettek szert az év során, ami 13 százalékkal több, mint 2015-ben. A kereskedelmi vendéglátásban realizálódott árbevétel 9,1 százaléka kereskedelmi szálláshelyen lévő vendéglátásból folyt be.

Külföldi és belföldi vendégek körében egyaránt az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Hévíz volt tavaly Fotó: Szabó Judit

2016-ban a magyar lakosság 50 százaléka vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi, turisztikai célú utazáson. Ugyanakkor 19 millió alkalommal, 9,4 százalékkal többször utaztak külföldre az egy évvel korábbihoz képest. A turisztikai motivációjú többnapos utazások úti célja - a szomszédos országok mellett - elsősorban Németország, Csehország, Olaszország és Görögország volt. Az utazások több mint nyolctizede az Európai Unió valamely országába irányult, minden harmadik utazás Németországba vagy Ausztriába. Az első számú, Európán kívüli desztináció az Egyesült Államok volt, amely a célországok rangsorában a 14. helyet foglalta el 2016-ban.

Tavaly a külföldiek 53 millió utazást tettek Magyarországra, 9,4 százalékkal többet, mint az előző évben. Útjaik során összesen 124 millió napot töltöttek el az országban, 3,7 százalékkal többet, mint 2015-ben. A látogatások száma az egy- és a többnapos utazások esetében egyaránt nőtt (11 és 6,6 százalékkal). A külföldi látogatók 97 százaléka az európai országokból, ezen belül 82 százaléka az Európai Unióból, 70 százaléka a szomszédos országokból érkezett. A szomszédos országok állampolgárai 37 millió alkalommal utaztak hazánkba, közel tizedével többször, mint 2015-ben. A külföldiek kétötöde román és szlovák, 16 százaléka osztrák, 7 százaléka szerb, 4 százaléka ukrán állampolgár volt. 2016-ban a román beutazások száma 23, a szlovákoké 2,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A többnapos látogatások esetében a román utazók számának nagyarányú növekedése mellett továbbra is kiemelkedő a német utazók száma (2 millió). A vendégéjszakák száma alapján a legjelentősebb piacunk továbbra is Németország. Az ország külföldi forgalmának a hetedét, a balatoni forgalomnak a harmadát adták a német vendégek. A további legjelentősebb küldő országok sorrendben az Egyesült Királyság, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Olaszország voltak, amelyek együttesen a teljes külföldi vendégéjszaka-forgalom 29 százalékát adták. Ezek közül Lengyelország és Csehország esetében kétszámjegyű, az Egyesült Királyság és Ausztria esetében egyszámjegyű élénkülés történt, az olasz forgalom stagnált. 2016-ban az előbbiekben felsorolt országokon kívül még az Egyesült Államokból, Oroszországból és Romániából érkező vendégek töltöttek el országonként több mint félmillió vendégéjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A Balatonnál közel 1,5 millió külföldi fordult meg tavaly, legalább egy éjszakát eltöltve Fotó: Pezzetta Umberto

A látogatottsági adatok alapján 2016-ban is Budapest és a Nyugat-Dunántúl volt a legnépszerűbb. Budapestre érkezett a többnapos utazók 37 százaléka, 5,7 millió fő. A Nyugat-Dunántúl látogatottsági aránya 29-ről 26 százalékra csökkent. A Balatonnál közel 1,5 millió külföldi fordult meg 2016-ban legalább egy éjszakát eltöltve ott.

Magyarország legnépszerűbb városait az eltöltött vendégéjszakák alapján két kategóriába sorolta a statisztikai elemzés. A belföldi vendég-éjszakák alapján a sorrend Budapest, Hajdúszoboszló, Siófok, Hévíz, Zalakaros, Balatonfüred, Eger, Gyula, Miskolc, Sopron. A külföldiek viszont az ott töltött éjszakák alapján a következő városokat részesítették előnyben: Budapest, Hévíz, Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár, Balatonfüred, Siófok, Győr, Eger, Szeged.

Budapesten a fürdőlátogatások közel ötöde valósul meg, ott a szezonalitás jóval kisebb, mint az ország többi részén. A főváros mellett 2015-ben Zala és Hajdú-Bihar megyében volt a legnagyobb a fürdőforgalom, az össze forgalom közel 37 százaléka. Ez az egész évben, állandóan üzemelő fürdők nagy számával van összefüggésben, közölte a statisztikai hivatal.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!