Torrent - ez itt már a vég? - Tovább folytatódik az illegális letöltés elleni harc

2017. július 20., 19:05 szerző: Napló-információ forrás: MTI
komment
KÖRKÉP Döntött az Európai Unió Bírósága: a szerzői jog megsértésének minősülhet a védelem alatt álló művek online megosztásával foglalkozó platform szolgáltatása és üzemeltetése.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az internet elterjedése óta gyökeresen megváltozott az életünk, amellett, hogy felgyorsult a kommunikáció, egyes tartalmakhoz, mint például filmekhez, zenékhez vagy éppen könyvekhez is jóval egyszerűbb ma már hozzájutni. Csak beütjük a keresőbe a megszerezni kívánt tartalom nevét, mögé pedig a bűvös letöltés vagy éppen torrent szót, s máris kidob a kereső több olyan honlapot, ahol le tudjuk tölteni ingyen az adott tartalmat. Az illegális letöltés már évek óta megosztja a világot, több ország is küzd vagy küzdött ellene, például Nagy-Britannia, legutóbb pedig a hollandoknál telt be a pohár.

Az egyik szerzői jogok védelmére specializálódott alapítvány azt szerette volna elérni a holland bíróságnál, hogy minden egyes internetszolgáltatót kötelezzenek az egyik legnagyobb torrentoldal blokkolására. Az alapítvány munkatársai azzal indokolták a kérésüket, hogy szerintük az oldal jogsértéseknek szolgál helyszínéül. A holland bíróság az ügyben kikérte az Európai Unió Bíróságának - rövidítve EUB - véleményét is, azzal kapcsolatban, hogy most akkor felléphetnek ők azon internetszolgáltatókkal szemben, amelyek nem blokkolják a felhasználóik számára az egyik legnagyobb torrentoldalt, vagy sem?

A torrentoldalakon a legnépszerűbb tartalmak között vannak a filmek, a sorozatok, illetve a zenék
Fotó: Shutterstock

Az ügyben nemrég döntött az EUB az MTI közleménye szerint. A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletének indoklásában a szerzői jog megsértésének felelősségét emelte ki azt hangsúlyozva, hogy a megosztó platform üzemeltetői a védelem alatt álló művek rendelkezésre bocsátásában akkor is megkerülhetetlen szerepet játszanak, ha az érintett műveket a megosztó platform felhasználói töltötték fel.

Az ügy részleteit ismertetve az uniós bíróság arról tájékoztatott, hogy több internet-hozzáférést nyújtó szolgáltató előfizetőjének jelentős része használja az egyik legnagyobb torrentoldalt. Ez a platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a saját számítógépeiken található műveket részletekben - torrentmódszerrel - megosszák és letöltsék. A kérdéses fájlok nagy többsége szerzői jogi védelem alatt álló művekre mutat, anélkül, hogy a jogosultak e platform üzemeltetőinek és felhasználóinak engedélyt adtak volna a megosztásra.

Hozzátették továbbá, hogy a fájlmegosztó platform rendelkezésre bocsátása és üzemeltetése haszonszerzésre irányul, az oldalon található hirdetések pedig jelentős reklámbevételt termelnek. Arról, hogy a kérdéses ügy összes körülményét figyelembe véve az egyik legnépszerűbb torrentoldal valóban megsértette-e a szerzői jogokat, majd az ügyet Luxembourgba küldő holland nemzeti bíróság fog dönteni, figyelembe véve az Európai Bíróság iránymutatásait.

Az eset hallatán több hazai hírportál a torrentezés aranykorának végét jósolta, így elképzelhető, hogy a jövőben hazánkban is sötét felhők gyülekeznek az illegális tartalmakat kínáló oldalak fölé.

Napló-információ

2017. július 20., 19:05 szerző: Napló-információ forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...