Gazdaság

2016.10.20. 05:45

Tovább nőttek a keresetek

Zalaegerszeg- Augusztusban a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, ami az egy évvel korábbi hasonló időszaknál 6,9 százalékkal magasabb - tájékoztatott tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Zalai Hírlap

Az idei, augusztusig terjedő nyolc hónapban pedig 6 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első nyolc hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a személyijövedelemadó-kulcs 1 százalékpontos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,6 százalék volt.

Augusztusban a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 8,5 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül augusztusban 171 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 900 forintra becsülhető a statisztikai hivatal adatai szerint. Az első nyolc havi nettó kereset adókedvezmény nélkül 171 500 forint volt, a családi adókedvezményt is figyelembe véve pedig 178 700 forintra becsülhető.

Ha figyelembe vesszük, hogy a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest idén januártól augusztusig 0,1 százalékkal növekedtek, akkor elmondható, hogy az időszak alatt 7,5 százalékkos volt a reálkereset emelkedése.

A bruttó átlagkeresetek hagyományosan a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, ahol elérték az 520 100 forintot, és a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak, az ott dolgozók havonta átlagosan bruttó 149 600 forintot kerestek.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 145 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9400 forint. A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek a bruttó átlagkeresetekkel azonos mértékben, 6 százalékkal nőttek. A munkajövedelem 5,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az ország egyes területeit illetően még csak az első féléves keresetek alakulásának statisztikai adatai állnak rendelkezésre. Ezek szerint Zalában az első hat hónapban 200 117 forint volt a bruttó átlagkereset, ez az előző év hasonló időszakához képest 5,7 százalékos növekedést jelentett. A zalai nettó kereset idén félévkor 133 078 forint volt. Vas megyében átlagosan bruttó 233 881 forintot (6,8 százlékos növekedés), és nettó 155 532 forintot kerestek havonta. Győr-Moson-Sopronban pedig 271 833 forint (5,4 százlékos növekedés) volt a havi bruttó, amiből az adók és járulékok levonása után nettó 180 770 forintot vittek haza átlagosan a bérből és fizetésből élők.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!