Gazdaság

2015.09.24. 12:27

Trükkösen kamatot csökkentett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal lejjebb tolta a kamatfolyosót, úgy döntött, hogy holnaptól, szeptember 25-től az egynapos (O/N) betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett egynapos hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkenti. Döntés véső soron a monetáris kondíciók enyhítése - vagyis kamatcsökkentés unortodox formája.

Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelésével indokolta a lépést csütörtökön kiadott közleményében a jegybank.
Eddig az egynapos betéti kamat az irányadó kamathoz képest 100 bázisponttal alacsonyabb, azaz a 1,35 százalékos alapkamattal szemben 0,35 százalékos, a hitelkamat ugyanannyival magasabb, azaz 2,35 százalékos volt.

A tanács megváltoztatta a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is, lerövidítette a futamidőket és péntektől a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!