Gazdaság

2017.02.22. 19:05

Tudás van, a tudomány még hiányzik

Zalaegerszeg - Szakmai, sőt, tudományos összejövetelt tartottak az elmúlt hét végén a botfai Hüvös-kastélyban a Kárpát-medencei gyümölcsészek.

Varga Andor

A kétnapos konferenciát a hagyományos tájfajták megőrzésének és „használatának" egyik zalai élharcosa, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány szervezte - ennek elnöke, Darázsi Zsolt tájékoztatott, hogy mit végeztek az összegyűlt szakemberek.

- Kezdésként prof. dr. Kocsis László, a keszthelyi egyetem tanára tartott gondolatébresztő előadást, átfogó képet adva a gyümölcsészet jelenéről - kezdte az elnök. - Ő is megerősítette, amit mindannyian érzünk: a gyümölcsészetben sok tudás és tapasztalat összpontosul, de a tudományos megalapozottság jelenleg még hiányzik mindezek mögül. Az összejövetelünk célja éppen az volt, hogy témákat gyűjtsünk jövőbeni kutatásoknak.

„Kiscsoportos" gyümölcsész eszmecsere a botfai konferencián. Jobbról a második Darázsi Zsolt Fotó: Kovács Ágota

Az összegyűlt gyümölcsészek a program keretében nagyjából kétszáz ilyet "dobtak össze". Ennek kapcsán Darázsi Zsolt elmondta, hogy igazán nem volt nehéz dolguk, hiszen valóban kutatatlan területről van szó. Jóval fogasabb kérdés lesz a következő lépéseket megtenni: szakembereket, és különösképp forrást találni a munka elvégzéséhez.

- A kutatók részéről érdeklődés lenne a gyümölcsészet, illetve a természetközeli gazdálkodás iránt, de a konferencián is megállapítottuk: a források rendkívül szűkösek. Így van ez általában a mezőgazdaságot tekintve is, de ami kevés pénz van, az minden az intenzív, nagyüzemi gazdálkodást célozza - a multinacionális cégek adják a pénzt, és miután ezek érdeke utóbbi terület fejlesztése, a forrásokat is erre adják. Mi azonban nem adjuk fel eleve: keressük a lehetőségeket.

Ha a botfai találkozón megfogalmazódott témákból valóban kutatások lesznek, például a gyakorló zalai gyümölcsészek örömmel biztosítanak ezekhez „terepet" és nyújtanak információkat is. Elvégre a tudás ott van a megyénkben működő hagyományos gyümölcsösökben is, „csak" össze kell gyűjteni, hogy a jövőben mondjuk tankönyvekbe foglalható és oktatható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!